Vinurile moldoveneşti, apreciate în întreaga lume. Care sunt ţările în care moldovenii exportă cel mai mult vin

Anul 2018 a fost unul dintre cei mai buni pentru producţia de struguri şi, implicit, de vin din Republica Moldova. Au fost prelucrate 356.000 de tone de struguri, din care s-a obţinut 19 milioane decalitri de vin. Această cantitate s-a adăugat celei deja existente rezultând o cantitate de 34 de milioane de decalitri la începutul anului viticol 2018-2019, scrie digi24.ro.

Evident că cea mai mare cantitate din vinul produs merge la export. Anul trecut, Moldova a exportat 14,1 milioane de decalitri de vin, majoritatea cantităţii fiind vrac şi nu îmbuteliat. Ţara în care moldovenii au exportat cel mai mult vin îmbuteliat a fost Polonia cu 14%, urmată de România şi Cehia cu câte 13% şi de Rusia şi China cu câte 12%.

Reprezentanţii cramelor moldoveneşti spun că în ultimii ani au reuşit să crească exporturile pe piaţa asiatică.

"În Republica Moldova se vând undeva vreo 10 procente din tot ce se produce, 90 de procente pleacă peste hotare şi cum am spus majoritatea pleacă în China, 30 de procente, este cea mai mare piaţă pe care o avem în acest moment. România la fel este un mare jucător pe piaţa de exporturi cu vreo 15 procente şi deja Polonia, Cehia, Korea de Sud şi aşa mai departe, a menţionat reprezentantul unei vinării, Cristian Gafin. 

Viorica Ombun, reprezentantul unei firme care importă vinuri moldoveneşti în România, spune că în ultimii ani românii s-au deschis tot mai mult către piaţa vinurilor din Moldova.

"Importăm de la opt crame din Republica Moldova, vinuri şi distilate din vin. Trendul este către vinurile uşoare, albe, rose, foarte aromate cu aciditate uşoară şi iarna deja spre vinurile un pic mai corpolente şi mai rotunde. La noi este un top vânzări, un vin premium din soiul autohton rară neagră, malbec şi syrah, un cupaj foarte bine apreciat dar avem şi cabernet, merlot, saperavi, fetească neagră iarăşi un vin care vara chiar dacă este, acest soi este vinificat în rose sau este roşu, este foarte apreciat de toţi cunoscătorii", a spus Viorica Ombun.

Vinurile moldoveneşti au ajuns să fie prezente pe principalele pieţe europene şi mondiale.

În Republica Moldova, suprafaţa cultivată cu viţă de vie depăşeşte 130.000 de hectare. Producătorii estimează că în acest an vor recolta peste 700.000 de tone de struguri.

Lasă un comentariu