Vinul de casă, apreciat de juriu în cadrul concursului "Polobocul de Aur 2016" (FOTO)

Embed:

Cei mai buni producători ai vinului de casă s-au ales astăzi cu câte un butoi din lemn de stejar.

Învingătorii concursului "Polobocul de Aur 2016" au fost premiaţi în cadrul Zilei Naţionale a Vinului.

Membrii juriului s-au delectat cu peste o sută de soiuri de vinuri alese de casă dintre care, au fost selectate zece cele mai gustoase. 

Toamna este anotimpul în care Ion Nicolenco din Căuşeni îşi demonstrează toată măiestria pe care a moştenit-o de la părinţi în producerea vinului. Ca să-i iasă de calitate licoarea, el selectează cele mai bune soiuri de struguri.

"Eu fac vin încă de la şcoală. Ajutam la părinţi a trage la teasc, a culege, a înfunda butoaiele şi deja toţi anii aceştia fac încontinuu. Când fac vinul depun toată inima, din tot sufletul îl fac şi se primeşte bine", a spus vinificatorul Ion Nicolenco.

Gospodarul spune că un vin bun de casă poate fi obţinut doar atunci când eşti gata să te dedici acestui proces.

"Nu dorm noaptea, mă scol la 02:00 la 03:00, mă uit dacă este ridicat - gata trebuie de scurs, atunci încep a-l scurge, îl duc în butoi, în beci", a mai spus vinificatorul Ion Nicolenco.

La fel de importante sunt și butoaiele în care se pune la păstrat băutura.

"Acesta este plin de cabernet, aici am pus în aceste butoaie de lem de la mine de acasă, zaibăr. Aici cumpăr poamă albă, ea se cheamă bulat la noi dacă îl punem în butoaie de lemn el se face galben şi îşi schimbă culoarea", a povestit vinificatorul Ion Nicolenco.

În fiecare dimineaţă Ion Nicolenco degustează vinul pentru a fi sigur că totul merge cum trebuie.

Eforturile gospodarului au fost apreciate la cea mai mare valoare de în cadrul concursului "Polobocul de aur".

"Pe an ce trece a luat o amploare mai mare şi mai mare, tot mai mulţi şi mai mulţi producători de vin de casă se adresează din an în an. Calitatea vinului propus este tot mai bună, ceea ce a apreciat şi juriul. În acest an am avut şi două premii speciale pentru un vin păstrat de desert", a comunicat preşedintele Camerei de Сomerț și Industrie, Sergiu Harea.

Concursul "Polobocul de Aur" se află la cea de a XV-a ediţie.

Anul acesta, zece gospodari au mers acasă cu câte un poloboc.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu