Vinificatorul moldovean care a câştigat mai multe premii pentru cel mai bun vin

Embed:

La cei aproape 70 de ani ai săi, Mihai Gaşper a mărturisit că, mai bine de jumătate din viaţă, şi-a dedicat-o producerii vinului de calitate. Şi nu este un vin oarecare, ci unul care i-a adus mai multe premii pentru cel mai bun vin autohton.

Originar din satul Furceni, raionul Orhei, Mihai Gaşper este vinificator de 42 de ani. În prezent, el deţine 25 de ari de viţă de vie, iar din roada pe care o adună în fiecare toamnă produce în jur de 2000-2500 de litri de vin. El are şi un beci de 800 de metri pătraţi, în care îşi depozitează producţia. Pentru ca să aibă un gust bun, vinul este păstrat în butoaie speciale.

"Facem după rândul de vie. Negru de Furceni l-am numit, Randor, căpşună şi avem un butoi de vin alb. Tehnologia de producere e foarte veche şi e luată de la părinţii noştri. Dacă e păstrat bine şi nu s-a întâmplat nimic, râmâne, dacă se schimbă la culoare, atunci îl transformăm în ţuică", a relatat bărbatul.

Mihai Gaşper suţine că, în fiecare an, îşi prezintă vinul la diferite expoziţii, de unde rareori revine fără vre-un premiu. El recunoaşte că are un butoi de vin special, pe care îl duce la toate expoziţiile.

Soţia vinificatorului, care îl ajută în afacerea sa, spune că este foarte important ca vasele în care este produs şi depozitat vinul să fie curate.

"Principalul este ca vasele în care se fierbe vinul, în care se pune vinul în beci, zdrobitorul, făcălăul, cum îi zicem la noi la Furceni, este povestea cea mai delicată", a explicat Zinaida Gaşper.

Deşi a câştigat multe premii pentru vinul pe care îl face, Mihai Gaşper spune nu a fost tentat niciodată să producă şi pentru export. De fapt, omul spune că face vin doar pentru familia sa.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu