Vinificatorii nu vor să renunţe la denumirea de "cagor" în schimbul unei denumiri noi

Embed:

Răgazul de cinci ani acordat de Uniunea Europeană vinificatorilor moldoveni pentru a substitui denumiri ca şampanie, coniac sau cagor cu altele noi, va permite evitarea unei pierderi anuale de 70 de milioane de dolari. Cât despre producătorii cagorului, aceştia spun că nu vor renunţa la denumirea actuală deoarece aceasta nu are nimic în comun cu vinurile produse în regiunea Cahors din Franţa.

În următorii cinci ani, etichitele de pe sticlele de şampanie şi coniac moldovenesc vor fi marcate cu două denumiri. Sub indicaţia geografică "şampanie" va putea fi observată denumirea nouă de "spumant", iar coniacul se va mai numi şi divin.

Vinificatorii se declară pregătiţi să treacă la indicaţiile geografice. Sticlele de spumant şi divin pot fi găsite deja pe rafturile magazinelor din CSI, alături de sticle pe care mai figurează vechile denumiri. Cât despre cagor, vinificatorii nu văd necesitatea substituirii acestei denumiri.

Negocierile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind acordul de protejare reciprocă a indicaţiilor geografice au fost încheiate săptămâna aceasta. Prin acest acord, ţara noastră se angajează să asigure un nivel înalt de protecţie pentru mai mult de 3.200 de indicaţii geografice europene la produse alimentare, vinuri şi băuturi spirtoase cărora li s-a acordat protecţie în interiorul UE.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu