Vinificatorii moldoveni folosesc ocazia pentru a-şi etala produsele de Ziua Naţională a Vinului

Embed:

Sărbătoarea Naţională a vinului este un bun prilej pentru vinificatori ca să-şi promoveze produsele. Pentru persoanele mai rafinate, dar şi cu buzunare pe măsură au fost scoase din beciuri colecţii de vinuri rare, care satisfac pe deplin gusturile cunoscătorilor.

Cea mai scumpă băutură la standul Combinatului de Vinuri din Taraclia este un Auriu, produs în 1992.

"Acest vin a fost obținut din strugurii Traminer Roz. Practic astăzi în Moldova nu se mai găsește acest soi de struguri. Pe parcursul timpului culoarea roz s-a transformat  în culoarea nobilă a coniacului. Este unicat. Vinul este pentru desert este un vin pentru femei. El costă 100 de lei sticla. În zilele obişnuite preţul este de 2, 3 ori mai mare", spune Gheorghe Frangu, directorul unui combinat de vin. 

Peste cinci sute de lei costă şi o sticlă de vin de colecţie prezentată de compania Chateau Vartely.

"Este vorba de cupajul de trei soiuri de strugure: merlot, cabernet şi sauvignon şi sera, roada anului 2009. Este o sticlă foarte grea care poartă mult caracter şi face parte din gama vinurilor Taraboste. Preţul de la producător este de 550 de lei. Deci, pe raft ar putea ajunge la 600 de lei, sticla", explică managerul unei vinării, Ludmila Gogu.
 
Un vin nou cu ediţie limitată a lansat şi Vinăria Purcari. Colecţia cuprinde 18 mii 270 de sticle. Cifra nu este deloc întâmplătoare.

"Negru de Purcari, ediţie limitată 2011 a fost vinul care în 2011, vinăria Purcari a serbat 185 de ani şi cu ocazia acestei zile însemnate pentru noi a fost elaborat acest vin. Este legat cu 1827, anul când este fondată vinăria", spune directorul general, Victor Bostan.

Un cabernet îmbuteliat într-o sticlă originală este cel mai scump de la Ziua Naţională a Vinului. Preţul lui este de 400 de lei, iar produsul este destinat exclusiv exportului.

Oamenii consideră că preţurile sunt rezonabile:

"Corespund calităţii. O sticlă de vin care merită, respectiv are preţul său. Avem vinuri foarte bune. Nu ar trebui să ne sperie, din contra trebuie să ne bucure că avem vinuri de acest gen, care să coste şi un pic mai mult."

"Cred că sunt accesibile pentru piaţa europeană, pentru piaţa autohtonă sunt accesibile."

La Ziua Naţională a Vinului din acest an participă 45 de vinării din ţară.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu