Vinerea neagră în Moldova SAU cum a fost creată Alianţa lui Kozak ACUM - PSRM

Embed:

La sfârşitul săptămânii trecută, la Chişinău a fost creată Alianța Kozak PSRM-ACUM, iar în spatele acestei coaliţii stă Federaţia Rusă. Publika vă propune să urmăriţi pe paşi cum a fost formată această Alianţă în seara de 7 iunie 2019, după ce Vlad Plahotniuc a respins planul de federalizare a Republicii Moldova, propus de Igor Dodon. 

7 iunie, ora 12:00, Igor Dodon s-a întâlnit cu preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, şi i-a propus federalizarea Republicii Moldova. Atunci Dodon a explicat că totul este pus la cale de Federaţia Rusă, iar planul este coordonat cu Dmitri Kozak.

CITEŞTE ŞI: FILMUL TRĂDĂRII: Cum şi-a vândut ţara IGOR DODON pentru 30 de arginţi

După ce a primit răspuns negativ din partea şefului democraţilor, Igor Dodon a mers la sediul PSRM, unde a participat la şedinţa Consiliului Republican al formaţiunii. 

7 iunie, aproximativ ora 18:30, Dodon a ieşit la presă şi a declarat că ţara merge spre anticipate.

"Cunoaşteţi că PSRM a propus coaliţie cu ACUM. Au fost negocieri oficiale şi neoficiale, am văzut că ACUM a rămas pe aceleaşi poziţii, nu sunt gata să voteze liderul PSRM la funcţia de speaker, nu sunt gata să ofere PSRM câteva ministere, şi nu este clar dacă restituie competenţe şefului statului. Astfel nu putem face coaliţie cu blocul ACUM şi cel mai probabil vom merge la alegeri anticipate"

CITEŞTE ŞI: IGOR DODON: Mergem la anticipate. PSRM nu s-a înţeles cu ACUM (VIDEO)

Tot pe 7 iunie, Curtea Constituţională a explicat că termenul de 90 de zile, în care Parlamentul nou-ales trebuie să formeze Guvernul, curge de la data validării alegerilor. Scrutinul din 24 februarie a fost validat la 9 martie 2019 şi până în data de 7 iunie au trecut 90 de zile calendaristice. 

În timp ce socialiştii păreau confuzi şi agitaţi, cei din PAS şi PPDA s-au arătat optimişti. Asta deşi mai rămăsese puţin timp până la miezul nopţii, când expira termenul de trei luni de formare a unui nou Guvern.

7 iunie, aproximativ ora 20:30, într-un live pe Facebook, Maia Sandu spunea că îi aşteaptă pe socialişti şi că a văzut hotărârea Curţii Constituţionale potrivit căreia termenul limită de formare a Guvernului expiră în 7 iunie, la miezul nopţii, şi că o va respecta:

"Au mai rămas câteva ore, am văzut şi decizia Curţii Constituţionale. Noi trebuie să respectăm legea şi respectăm legea. Timp mai este, foarte puţin, dar mai este timp."

7 iunie, aproximatov ora 22:30, jurnalista Natalia Morari la emisiunea pe care o realizează la TV8 a declarat că nişte surse demne de încredere din PSRM i-au spus că e panică mare la partidul socialiştilor şi că oficialul rus Dmitri Kozak "urlă la telefon".

"Am informație dintr-o sursă foarte demnă de încredere din cadrul PSRM: În PSRM este presiune enormă din partea PD să nu meargă cu ACUM. Acolo chiar e grav. Kozak urlă la telefon, toți se tem".

Tot atunci, echipa noastră de filmare a surprins reprezentanţii PAS şi PPDA la negocieri nocturne, care au avut loc la Parlament, departe de ochii presei, şi care au demonstrat, ulterior, că aceştia au făcut exact cum le-a dictat Dmitri Kozak.

Primii care au ieşit din clădirea legislativului au fost reprezentanţii PSRM. Vizibil agitaţi, aceştia s-au grăbit să urce în maşini fără a oferi prea multe detalii despre rezultatele discuţiilor cu deputaţii din blocul "ACUM".

"- Am discutat totul, urmează să vedem ce facem.
- Lumea zice că vă este frică.
- Ce? Da, vă mulţumesc".

După ce în 7 iunie, socialiştii, Maia Sandu şi Andrei Năstase au bătut palma, a doua zi, în 8 iunie, PAS, PPDA şi PSRM au anunţat semnarea unui acord temporar care a stat la baza formării alianţei Kozak.