Vinăriile moldoveneşti vor fi inspectate de experţii ruşi

Embed:

Un grup de experți ai Serviciului sanitar rus "Rosspotrebnadzor" vor inspecta, în această săptămână, şase vinării de la noi din ţară. Scopul este de a extinde lista companiilor care exportă pe piața rusă.

Despre asta a anunţat Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.

În prezent, doar 23 de vinării din Moldova pot livra vin în Federația Rusă. Autorităţile din această ţară au interzis de mai multe ori importul de vinuri moldoveneşti fără a prezenta însă probe sau argumente care ar fi stat la luarea acestei decizii.

Ultimele restricţii asupra vinurilor noastre au fost impuse în toamna anului 2013. Ulterior, embargoul a fost anulat doar pentru câteva companii din regiunea transnistreană. În urma instituirii embargoului de acum şapte ani, producătorii din ţara noastră au suportat pierderi în valoare de 20 de milioane de dolari şi s-au orientat spre alte pieţe de desfacere.

În 2010, Federaţia Rusă a rebutat peste două milioane de litri de vinuri şi divinuri moldoveneşti. Tot atunci şeful serviciului sanitar rus, Ghenadi Onişcenko, a declarat că vinul moldovenesc este bun doar pentru vopsit gardurile. Rusia a aplicat o lovitură dură ramurii vitivinicole din Moldova şi în perioada de guvernare comunistă. În 2006, au fost interzise vinurile și divinurile pe motiv ar fi conținut o cantitate mare de metale grele şi pesticide.

 

loading...

Lasă un comentariu