(VIDEO) Ziua care a schimbat soarta Moldovei acum 23 de ani, dată uitării de autorităţi şi oameni. "Vremea şterge din memorie"

Embed:

Acum 23 de ani, Moldova a scris o nouă pagină în istoria sa. Deputaţii din primul Parlament au adoptat, cu unanimitate de voturi, Declaraţia de Suveranitate a ţării. Din 1990 încoace, autorităţile nu au organizat nicio acţiune oficială pentru a marca această zi.

Astfel, prea puţini oameni îşi mai amintesc despre eveniment. Iată ce au spus aceştia:

"Data de 23 iunie nu-mi sugerează nimic, nu semnifică nimic pentru mine. Acum 23 de ani trăiam mai bine."

"Cu părere de rău, nu ţin minte. Poate a fost ceva, nu ţin minte."

"Nu ştiu. Am uitat că acum 23 de ani a fost aşa eveniment."

"Nu-mi aduc aminte. Vremea trece, vremea şterge din memorie."

"Am uitat, pe semne. Am ştiut că a fost aşa ceva, dar să-mi bat tare în cap..."

Nici în acest an, autorităţile nu au organizat vreo manifestare cu ocazia Zilei Suveranităţii. Doar reprezentanţii Partidului Liberal Democrat au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare.

"Ziua Suveranităţii, declarată de către Sovietul Suprem al RSSM în anul 90, a prefaţat Ziua Independendenţei, declarată la 27 august 1991. Ziua Independenţei nu ar fi ajuns acolo fără declararea, în anul 1990, a Zilei Suveranităţii", a menţionat prim-minbistrul Iurie Leancă.

Declaraţia de Suveranitate a fost adoptată pe 23 iunie 1990, de către deputaţii Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti, aflată în componenţa URSS. Documentul stipulează supremaţia legilor RSSM asupra celor unionale, instituie cetăţenia republicană şi prevede dreptul de a stabili relaţii diplomatice cu toate ţările lumii. Documentul precizează caracterul unitar şi indivizibil al statului şi a servit drept model pentru elaborarea Declaraţiei de Independenţă, dar şi a Constituţiei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu