(VIDEO) Târg de ie în Capitală. "Este deosebită de ceea ce vedem zi de zi şi, totuşi, este ceva al nostru"

Embed:

În timp ce unele femei iau cu asalt centrele comerciale, în căutarea hainelor semnate de designeri renumiţi, altele aleg vestimentaţia, în stil naţional, creată de meşterii populari. Chiar dacă astfel de piese vestimentare sunt mult mai costisitoare, doamnele nu fac economii. Acest fapt a fost evident astăzi în cadrul unui târg de ii. 

La târg au fost prezentate zeci de modele de ii. Preţurile au variat de la câteva sute la câteva mii de lei. 

Această ie costă 4.000 de lei. Este una dintre cele mai scumpe bluze expuse în cadrul târgului. Pe ea au fost brodate până la 30 de mii de cruciuliţe. În acest scop au fost folosiţi 2.000 de metri de aţă. Meşterul a creat aceasta ie timp de două luni.

"Aceste ii cu broderie albastre şi alb pe alb reprezintă o nobleţe deosebită. Albul pe alb e o puritate".

"Este deosebită, este diferit de ceea ce vedem zi de zi şi totuşi este ceva al nostru".

Meşterul popular Maria Cristea spune că iile brodate manual sunt cele mai solicitate. 

"Avem ornamente vechi pe ii, ornamente mai stilizate. Aici este vorba de o ie naţională. Este brodată pe pânză topită. Are o gamă de culori plăcută şi caldă", susţine meşterul popular Maria Cristea.

Şi magazinele specializate din Capitală au oferte, dar aici preţul iilor trece de cinci mii de lei. 

"Avem pentru copii, pentru băieţi, pentru fete. Sunt şi pentru maturi, cu mâneca scurtă, cu mâneca lungă", spune vânzătoarea Eugenia Hanbecova.

Pe 24 iunie este Ziua Universală a Iei. Evenimentul va fi marcat, în fiecare an, de către meşterii populari din ţara noastră.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu