(VIDEO) S-au înţeles! Iată rezultatele negocierilor Acordului de Liber Schimb cu UE

Embed:

Producătorii autohtoni vor putea face faţă marilor companii europene şi nu se vor confrunta cu o concurenţă neloială. Asigurarea vine din partea negociatorilor-şefi ai Acordului de Liber Schimb, care au ajuns la o înţelegere asupra unei perioade de tranziţie. Producătorii salută iniţiativa, dar spun că agricultura ţării are nevoie de mai multă finanţare.

"Elementele convenite cu Uniunea Europenă rezolvă sau satisfac aceste aşteptări. Au fost aplicate mai multe instrumente care le permite să aibă un confort necesar în activitatea lor economică", a anunţat viceministrul Economiei, Octavian Calmâc.

"A fost negociată o perioadă de tranziţie, care le va permite să se adapteze noilor cerinţe. Uniunea Europeană a liberalizat piaţa în 99% din sectoarele noi, în care ei vor avea deschidere şi vor putea exporta în UE. Este important să continuaţi reformele regulatorii", a recomandat reprezentantul Departamentului Comerţ al CE, Luc Devigne.

Producătorii agricoli susţin că eliminarea taxelor vamale va duce la majorarea importurilor. Astfel, singura soluţie este modernizarea sectorului agro-alimentar. 

"Avem fondul de subvenţionare de 460 de milioane, dar este foarte puţin. Este de 14 ori mai puţin decât mediu pe UE, e nevoie ca în următorii 2-3 ani să avem fondul de subvenţionare minimum de două-trei miliarde de lei", susţine preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

Experţii susţin că autorităţile trebuie să asigure, întâi de toate, funcţionalitatea legilor adoptate.

"Depinde cât de bine vor funcţiona mecanismele pieţei şi mecanismele de reglementare a pieţei. Dacă investitorii străini vor vedea nu numai abolirea taxelor de import, dar şi crearea unui mediu de afaceri stimulator vor veni cu investiţii, dacă nu, nu vor veni şi nu se vor schimba multe lucruri", a declarat expertul economic Ion Tornea. 

Parafarea acordului ar putea avea loc în noiembrie 2013, iar semnarea acestuia în 2014, când va intra în vigoare. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu