(VIDEO) Protestatarii de la Vadul lui Vodă au scos barierele de metal: "La râpă cu ele!"

Embed:

Locuitorii mai multor sate din raionul Dubăsari au ieşit azi din nou la protest. Aceştia au organizat un marş pe podul de la Vadul lui Vodă şi au scos indicatoarele STOP de la postul de menţinere a păcii de pe malul drept al Nistrului. Oamenii au smuls bariele de metal şi le-au aruncat în pădure, scandând "La râpă cu ele".

Tot astăzi, blocurile de beton de la postul fix nr. 9, amplasat pe malul stâng al Nistrului,  au fost scoase din nou. Asta după ce ieri, militarii transnistreni le-au reinstalat.

Locuitorii câtorva sate din raionul Dubăsari au calificat aceste acţiuni drept victorie a protestelor paşnice. Totodată, protestatarii spun că vor obţine scoaterea şi a celorlalte bariere doar prin astfel de proteste.

"Au fost scoase blocurile de beton ca urmare a unor discuţii, dar şi datorită poziţiei dvs. Cu părere de rău, s-a încercat ieri dimineaţă, la 5:30, o tentativă de destabilizare a situaţiei de aici, de la postul respectiv. Un grup de militari, pacificatori din partea transnistreană, din Grigoriopol au reinstalat două blocuri la acest post. S-a aşteptat o duritate din partea noastră. Noi am ştiut să ne menţinem calmul şi datorită acestui lucru, am câştigat", a declarat preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi.

Potrivit şefului Biroului pentru Reintegrare, blocurile de beton de la toate punctele de control amplasate de-a lungul Nistrului ar putea fi scoase definitiv.

"În cadrul şedinţei Comisiei Unificate de Control urmează să fie luată o decizie privind neadmiterea unor astfel de acţiuni unilaterale pe viitor şi în acelaşi timp, cu privire la necesitatea promovării experienţei pozitive de eliminare a blocurilor din calea liberei circulaţii la toate posturile de pacificare", a spus Gheorghe Balan, şeful Biroului pentru Reintegrare.

După incidentul tragic de pe 1 ianuarie, când un militar rus a împuşcat mortal un tânăr de 18 ani, două blocuri de beton din preajma postului de la Vadul lui Vodă au fost scoase, iar numărul soldaţilor din trupele de menţiere a păcii a fost redus de la şapte la patru.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu