(VIDEO) Protest inedit la Istanbul. Un bărbat a făcut un gest incredibil timp de opt ore

După mai multe săptămâni de violenţe, unii protestatari încearcă să fie inspiraţi la manifestaţii. Un bărbat a stat în picioare, în Piaţa Taksim din Istanbul, fără să vorbească şi fără să se mişte, mai multe ore în şir. Acesta a fost numit "bărbatul-statuie", iar gestul lui a fost urmat de mai multe persoane. Chiar şi aşa, poliţia a reţinut câţiva manifestanţi.

Erdem Gunduz, coregraf de profesie, s-a instalat luni seara în Piaţa Taksim din Istanbul. Cu mâinile în buzunare şi privirea fixă spre un portret al fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk, bărbatul a stat nemişcat opt ore. Acţiunea sa a avut drept scop sfidarea interdicţiei de a protesta în piaţă.

Vestea despre manifestaţia inedită s-a răspândit rapid pe reţele de socializare. Protestatarul a fost ajutat de prieteni, care au încercat să împiedice accesul altor oameni în preajma lui. Totuşi, sute de persoane s-au adunat în jur, iar unele au fost reţinute de poliţie.

Bărbatul-statuie a reuşit să scape. El a vrut să stea în piaţă o lună, alternând 24 de ore de imobilitate cu trei ore de odihnă. 

În primele ore ale dimineţii, la Ankara au fost înregistrate confruntări violente între protestatari şi forţele de ordine. 

Anterior, Guvernul de la Ankara a subliniat că, în caz de necesitate, este gata să scoată armata pe străzi, pentru a opri violenţele care au cuprins, acum două săptămâni, cele mai mari oraşe ale ţării. 

Lasă un comentariu