VIDEO. Primele imagini cu militarii britanici, ajunşi în Siria

Prezenţa la sol a trupelor străine în Siria nu mai este de multă vreme o noutate, dar imagini cu militarii occidentali sunt o raritate. BBC a obţinut primele fotografii cu soldaţi britanici care acţionează în această ţară devastată de războiul civil. Potrivit Londrei, este vorba doar de o unitate necombatantă, care ajută la instruirea rebelilor moderaţi, în lupta cu militanţii grupării jihadiste Stat Islamic, scrie Digi24.ro.

Marea Britanie a trimis în Siria vehicule blindate dotate cu mitraliere de calibru mare. Potrivit BBC, unitatea nu ar număra mai mult de 12 experţi militari.

"De mai multe ori, forţele speciale britanice au trecut graniţa din Iordania în Siria, pentru a ajuta Noua Armată Siriană. Puţine grupări au primit un ajutor atât de direct din partea Marii Britanii şi a Statelor Unite", a transmis corespondentul BBC Quentin Sommerville.

O recunosc şi reprezentanţii rebelilor, chiar dacă şi ei rămân zgârciţi cu detaliile.

"Suntem antrenaţi de forţele speciale ale partenerilor britanici şi americani. Primim de asemenea arme şi echipamente militare de la Pentagon, pe lângă sprijin aerian complet", a explicat purtătorul de cuvânt al Noii Armate Siriene.

Britanicii şi americanii nu sunt singurii care au militari la sol în Siria. La fel fac şi francezii, după ce preşedintele Francois Hollande a promis că ţara sa, lovită de atentate puse la cale de jihadiştii din Stat Islamic, va face tot posibilul pentru eliminarea acestei organizaţii teroriste. La fel ca Washington şi Londra, Parisul susţine că a trimis doar trupe speciale în Siria, cu misiunea de a-i antrena pe rebelii arabo-kurzi.

Potrivit France Presse, militarii francezi ar face parte dintr-un contingent coordonat de americani. Iniţial, ministerul Apărării de la Paris a recunoscut că are militari la sol doar în Irak, circa 150 de oameni, în regiunea kurdă, cu aceeaşi misiune - de a pregăti forţele locale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu