(VIDEO) Miliţienii separatişti au descins la liceul Lucian Blaga din Tiraspol. Şefii instituţiei de învăţământ, ameninţaţi cu închisoarea

Embed:

(UPDATE 12:33) Teo Cârnaţ, avocat: "Aceste acţiuni sunt bine regizate atât la Tiraspol, cât şi la Moscova pentru a tensiona situaţia. Trebuie să fim pregătiţi pentru alte provocări pe care le vor lansa în timpul apropiat. Până nu am pedepsit pe nimeni, noi vom fi batjocuriţi şi chiar condamnaţi. Trebuie să fie indentificate persoanele care au pătruns în liceu, trebuie deschis dosar penal, cercetaţi penal şi daţi în căutare internaţională. Cred că aceste şcoli vor dispărea în timp, deoarece autorităţile nu fac nimic pentru a mări numărul acestora. Aceste şcoli sunt ca nişte exponenţi ai puterii constituţionale în regiune. Administraţia şcolilor de la Tiraspol şi Râbniţa au făcut foarte mult pentru a păstra aceste şcoli. Acum mingea este în teritoriul autorităţilor de la Chişinău".

(UPDATE 12:30) Octavian Ţîcu, comentator politic: "Am zis că problema transnistreană va deveni una reactivată când parcursul european va deveni mai serios. Este primul incident post-Vilnius în care ni se arată că este o problemă care poate fi mai mare. Autorităţile de la Tiraspol aşteaptă o creştere a acestui conflict. Asemenea acţiuni au mai fost în 2002, 2004, când am avut relaţii sensibile cu Federaţia Rusă".

(UPDATE 12:26) Viorel Cibotaru, director Institutul European de Studii Politice: "Este un şir de provocări. Se înscrie în acele măsuri de expulzare a autorităţilor constituţionale din Tighina. Este o provocare absolut specială, pentru pentru a crea o sursă de informare pentru o contrapropagandă la nivel mondial. Poziţia noastră trebuie să fie dură. Aceste acţiuni trebuie condamnate. Acest gen de acţiuni sunt pentru a crea o sursă de informare pentru o contrapropagandă la nivel mondial. Aceata ar acoperi şi parafarea Acordului de Asociere, şi vizita lui Crin Antonescu, şi vizita lui John Kerry".

(UPDATE 12.15) Pavel Postică, avocat Promo-Lex: "Aceasta face parte din şirul de acţiuni de intimidare a şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului. Aceste acţiuni au loc şi la alte licee. Ei zic să suntem la noi acasă şi facem ce vrem. Miliţienii sunt dispuşi să acţioneze şi cu forţa. Scopul lor este ca aceste instituţii să dispară. Conducerea a reacţionat foarte bine că a informat autorităţile. Guvernul rus va fi chemat să spună de ce nu executat o hotărâre a CEDO".

(12.09) Miliţienii transnistreni au descins la liceul românesc Lucian Blaga din Tiraspol. Civili şi miliţieni au descins în instituţie, iar în aceste minute îi interogheză pe cei doi conducători ai instituţiei, Ion Iovcev şi Raisa Pădurean, pe care îi ameninţă cu închisoarea.

Potrivit directorului liceului, Ion Iovcev, miliţienii au dat busna la el în birou, după ce acesta a refuzat să prezinte mai multe documente unei funcţionare din regiunea separatistă. Funcţionara a venit să verifice situaţia salariilor profesorilor din liceu, dar şi situaţia financiară a instituţiei.

"Cică o profesoară a trimis o plângere către procurorul regiunii, chipurile profesorii nu primesc salariile cu lunile. A fost control. Ieri au sunat cei de la serviciul sanitar au cerut documente şi eu le-am spus că nu le prezint niciun document. Acea doamnă a venit astăzi la mine, cu ordinul şi a spus că a venit să verifice salariile profesorilor şi partea financiară. Am spus că mă supun doar Ministerului Educaţiei de la Chişinău", a declarat director liceul "Lician Blaga" din Tiraspol Ion Iovcev.

Totul ar fi început după ce serviciul secret al regiunii ar fi primit o scrisoare de la o profesoară din liceu, care scria că nu au primit salariile de câteva luni. Acest lucru însă este negat de către directorul instituţiiei, care declară că scrisoarea este fabricată în subsolurile KGB-ului transnistrean.

"A dat un telefon şi în cabinet au intrat cinci persoane şi un kgb-ist. Operatorul a început să filmeze. Au avut o comportare foarte dură. Am fost interogaţi pe loc şi au spus că trebuie să mă supun legii de aici. Unii elevi s-au speriat. Scrisoarea şi plângerea care a făcut-o profesoara noastră am cercetat-o foarte atent şi am văzut că aceasta a fost făcută în subsolurile KGB-ului transnistrean", a mai spus Ion Iovcev.

Totodată, directorul liceului susţine că miliţienii au deschis un proces verbal.

"Am fost eu în prezenţa acestor două doamne. Pe 11 decembrie voi fi ascultat la comisia adminisrativă şi mi-au spus că pot să iau cu mine şi un avocat.  Au intrat brusc în birou de parcă aş fi un criminal. Unul era în curtea şcolii. Nu au ridicat niciun dosar. Nu au făcut percheziţii. Eu am refuzat să prezint documentele", a mai spus Ion Iovcev.

Publika.md aminteşte că, acum o lună, liceul Lucian Blaga din Tiraspol a fost împrejmuit cu sârmă ghimpată la indicaţia directorului Şcolii de Sport din vecinătate, aflată în subordinea Tiraspolului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu