(VIDEO) Liceul Pro-Succes, locul unde copiii cu nevoi speciale se simt ca acasă. "Sunt deosebiţi fiindcă sunt ai noştri"

Embed:

Numărul persoanelor cu nevoi speciale din Moldova este în creştere cu şase la sută în ultimii ani, iar aceşti oameni se simt în continuare discriminaţi şi ignoraţi de societate. Astăzi, este marcată Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilităţi.

Ana Ungureanu vine cu plăcere la Liceul "Pro-Succes", instituţie frecventată de 40 de copii cu necesităţi speciale. Ea spune că la şcoala unde a învăţat anterior era tratată cu indiferenţă, iar colegii o discriminau.

"Când am auzit de "Pro-Succes". Ştiam că aici mă voi simţi ca la mine acasă. Din primele minute când am făcut cunoştinţă cu colegii mei, a fost o atitudine foarte caldă şi foarte bună", a spus eleva.

Copiii spun că toţi colegii sunt prieteni şi se ajută reciproc.

"Ne ajutăm reciproc mai ales la deplasare şi, în unele cazuri, la învăţătură".

"Faci un gest plăcut întrebându-l cum te simţi azi sau dacă eşti pregătit de lecţii sau îl întrebi: ai nevoie de ajutor, chiar dacă el nu ţi-l cere şi asta contează foarte mult pentru ei".

"Sunt deosebiţi fiindcă sunt ai noştri şi pentru că au avut curajul părinţii să-i aducă la această instituţie ca să învăţăm împreună să depăşim realitatea zilei", a declarat directorul Liceului Pro-Succes, Nadia Cristea.

În liceul "Pro Succes" învaţă 40 de copii cu cerinţe educaţionale speciale. Persoanele defavorizate se confruntă nu doar cu discriminarea celor din jur, dar şi cu probleme la angajare.

Vadim Pisaroglov, în vârstă de 34 de ani, are deficienţe de auz. El spune că i-a fost greu să-şi găsească un loc de muncă. A încercat să caute de lucru şi a găsit doar la Şcoala profesională pentru surzi şi hipoacuzici.

În timpul liber Vadim ciopleşte sculpturi în lemn, le vinde şi astfel îşi întreţine familia. Autorităţile vor să responsabilizeze angajatorii.

Oficialii recunosc faptul că persoanele cu nevoi speciale sunt deseori discriminate şi se confruntă cu probleme la angajare. 

"Trebuie să-i responsabilizăm pe toţi, atât societatea, cât şi angajatorii, pentru că aceste persoane sunt la fel ca şi noi şi au dreptul la muncă, la educaţie, la sănătate. Angajatorii nu trebuie convinşi, angajatorii trebuie să înţeleagă că sunt drepturi fundamentale ale omului", a menţionat ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga.

Dintre cele 183.000 de persoane cu dizabilităţi din Moldova, peste 14.000 sunt copii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu