(VIDEO) Deputat democrat despre iniţiativa de a-l demite pe Harunjen: Astăzi, politicul îşi şterge picioarele de LEGE

Embed:

Democratul Vladimir Cebotari susţine că proiectul care este dezbătut acum în plenul Parlamentului, cu privire la demiterea Procurorului General, a fost scris noaptea, pe genunchi şi neprofesionist. 

"Suntem martorii la crearea unui drum care pune un precedent periculos pentru Republica Moldova, decizii ilegale, neconstituționale. Neglijând Constituiția, prevederile legale, proiectele care vor fi votate au fost scrise noaptea, pe genunchii, neprofesionist. 

Nu este vorba că va fi demisă o persoană sau alta, poziția PDM nu ţine de numele procurorului, ţine de precedentul care se creează şi pericolul. Azi se întoarce invers o istorie. Se încearcă să se aprobe o hotărâre prin care se invocă faptul că procurorul când a participat la concurs nu a întrunit condițiile. Acest motiv şi temei a fost contestat în judecată de persoane fizice şi toate instanțele s-au pus contra şi au constat că norma nu a fost încălcată, iar Harunjen nu a deținut funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Asta a zis şi Curtea Constituțională.

Cele invocate reprezintă o încălcare a legii procuraturii şi este o subordonare a CSP, Politicului. 

O singură încetare a formei de muncă poate fi, demisia, care se face de președinte la demersul Consiliului Superior al Procurorilor, respectiv nu poate fi vorba ca președintele să ia așa decizie pe motiv că asta-i cer deputații. Constituția spune clar că solicitarea poate veni doar de la CSP, astea sunt garanții ale procuraturii.

Politicul şeterge picioarele şi spune că oricine va fi, avem mâna liberă să scoatem şi să numim pe cine vrem. S-a revenit la 2009, vor începe între ei licitații pentru numirea procurorului general. Am văzut reacţia de ieri a GRECO, care au spus că acțiunile din ultimul timp în adresa procuraturii contravin practicilor europene şi sunt inadmisibile într-o societatea democratică. În ce ne transformăm. De ce ne ascundem, de ce prim-ministru tace?", a declarat Cebotari. 

 

Lasă un comentariu