(VIDEO) Cum vor fi relaţiile dintre Chişinău şi Moscova după semnarea Acordului de Asociere cu UE

Embed:

Relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă s-ar putea răci considerabil după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Declaraţii în acest sens au fost făcute de expertul în relaţii internaţionale Vitalie Gămurari în cadrul emisiunii Fabrika. 

"Ne îndepărtăm de Rusia dar ne apropiem de UE. După semnarea Acordului de Asociere, vor rămâne doar nişte relaţii pragmatice", a spus Vitalie Gămurari.

Ideea a fost susţinută şi de viceministrul de Externe Valeriu Chiveri, care a specificat că Moldova este lipsită de atenţia Rusiei.

"Relaţiile noastre au trecut şi prin dragoste şi prin ură. Sunt multe probleme, dar lucrăm să schimbăm situaţia. Moldova a rămas marginalizată de atenţia Rusiei, deoarece Moscova este focalizată pe Ucraina", a declarat Valeriu Chiveri.

Mai mult, viceministrul de Externe nu exclude apariţia unor presiuni din partea Rusiei după ce ţara noastră va semna Acordul de Asociere cu UE. 

"Până pe 27 cred că nu vor fi provocări, dar după vom trăi şi vom vedea! Încercăm să le înţelegem mesajele. Aceste presiuni ar putea să crească nu neapărat la un moment critic. Republica Moldova depinde de umbrela de securitate politică care o avem din partea Uniunii Europene", a spus Valeriu Chiveri.

Totuşi, un alt invitat al emisiunii, decanul Facultăţii de Istorie al Universităţii "Ion Creangă", Sergiu Musteaţă, este mai puţin sceptic şi crede că relaţiile dintre cele două state nu vor avea de suferit.

"Dacă ne aporiem de UE nu înseamnă că vom ieşi din CSI. Noi vom avea relaţii de colaborare, de schimb reciproc în continuare cu Rusia", a specificat Sergiu Musteaţă.

Publika.md aminteşte că ieri, viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin a fost primit de premierul Iurie Leancă. Șeful guvernului a dat asigurări Moscovei că semnarea de către Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană nu contravine nici cooperării cu Rusia, nici angajamentelor din cadrul CSI. Grigori Karasin a declarat însă, într-un interviu pentru presa rusă, că semnarea acestui document va afecta relaţiile bilaterale pe termen lung.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu