(VIDEO) Cei mai buni pădurari din ţară şi-au demonstrat măiestria în cadrul unui concurs

Embed:

Pădurarii din ţară şi-au disputat întâietatea în cadrul unui concurs desfăşurat, vineri, la Şoldăneşti. Cei 24 de angajaţi ai agenţiei de stat Moldsilva au susţinut o probă scrisă, dar şi una practică. Pădurarii au determinat speciile de arbori după seminţe, puieţi sau frunze şi au stabilit bolile arborilor.

Participanţii la concurs au identificat valoarea masei lemnoase a unui copac şi au stabilit specia arborilor după frunze. Iată ce au spus aceştia:

"Apreciez după înălţime, diametru şi grosimea masei lemnoase. Măsori diametrul, vezi la înălţimea pieptului cât are, apoi dai la ochi baza, iei dendometrul şi îl măsori la înălţime."

"Cais, stejar, sălcioară şi conul."

"Acesta-i un pin obişnuit, acesta e tei cu frunza mare, dar restul încă nu am reuşit să identific."

În cadrul competiţiei, pădurarii au utilizat mai multe instrumente specifice meseriei.

"Ca să poată pune în valoare masa lemnoasă pentru extragere, trebuie să avem clupa, care poate măsura şi diametrul, şi înălţimile. Aparatul pentru determinarea parchetului care urmează a fi pus în valoare, adică exploatat, este busola sau teodolitul", a explicat Sergiu Maftei, inginer fondul forestier Şoldăneşti.

La concurs au participat cei mai buni pădurari din ţară. "În cadrul fiecărei gospodării silvice s-a petrecut concursul pentru a aprecia câştigătorul, care astăzi îi reprezintă la nivel de republică", a menţionat Tudor Botnari, şef adjunct Moldsilva.

Cel mai bun maestru pădurar a fost premiat cu două mii de lei, iar pentru locurile doi şi trei au fost acordate premii de 1.500 şi, respectiv, o mie de lei. Concursul este organizat o dată la patru ani, iar pentru această ediţie s-au cheltuit 13 mii de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu