Victoria Iftodi: Procedura de constatare și examinare a amenzilor, VA FI SIMPLIFICATĂ

Embed:

După şedinţa Guvernului de azi, Victoria Iftodi a venit cu unele declaraţii ce ţin de modificarea codului contravenţional, dar a vorbit şi despre o lege ce ţine de protecţia copiilor aflaţi sub tutelă sau curatelă. Mai mult de atât, aceasta s-a referit şi la planul de acţiuni privind implimentarea strategiei naţionale anticorupţie pe anii 2011 - 2015.

"Proiectul respectiv este elaborat de ministerul Justiţiei în baza după cum am zis a tuturor propunerilor prezentate de către Ministere şi autorităţile administraţiei centrale. Este evident că în primul rând se urmăreşte protejarea intereselor fundamentale ale cetăţenilor şi după cum am menţionat vor avea un impact pozitiv în contracararea fenomenelor  de corupţie.

Dacă să mergem la concret este un proiect foarte mare cu 400 de articole, doar că la ziua de azi pot semnala diferite modificări pozitive, evident ele sunt mai multe.

Vreau doar să menţionez că una din modificări este ceea ce ţine de completarea codului contravenţional cu răspunderea membrilor a organelor colegiale. Stabilit condiţiile de răspundere membrului unui organ colegial în scopul realizării planului de acţiuni privind implimentarea strategiei naţionale anticorupţie pe anii 2011 - 2015.

Anume ea prevede tragerea la răspundere juridică a membrilor organelor colegiale, ceea ce este foarte important pentru că totdeauna, vă daţi seama nu se putea de găsit cine este responsabil într-un organ colegial. Anume şi acesta este impactul ce vorbeam despre contracararea corupţiei. 

Tot la acest capitol, dacă este să vorbim despre modificări este o problemă cu care se confruntă probabil majoritatea, în special cei care sunt la volanul automobilelor, pentru că aceasta este cea mai cumplită sancţiune, atunci când se aplică amenzile, este problema cu termenul în care urmează să fie achitate. 

Pentru garantarea dreptului de a achita jumătate din amenda stabilită, termenul pentru efectuarea plății urmează a fi majorat de la 72 de ore la trei zile lucrătoare. Zilele de odihnă nu vor mai fi luate în calcul, pentru a sincroniza perioada oferită cu orarul de lucru al instituțiilor responsabile de recepționarea amenzii.

Totodată, pentru unele contravenții va fi înlăturată aplicarea punctelor de penalizare, în cazul în care contravenientul va achita amenda integral în cel mult trei zile lucrătoare din momentul stabilirii acesteia. 

Un alt impact pozitiv după părerea mea este ceea ce ţine de protecţia copiilor, protecţia copiilor aflaţi în dificultate cu legea, protecţia copiilor aflaţi în tutelă sau curatelă. Sunt două aspecte: pe de o parte se responsabilizează atât părinţii, actualmente este reglementat prin codul civil responsabilitatea doar a părinţilor, responsabilitatea tutorelor şi a curatelei, adică se ajustează la codul familiei conform căruia copilu are dreptul nu doar la părinţi, dar şi să se întâlnească cu ambii părinţi, cu rudele de gradului I şi respectiv persoanele urmează să poarte responsabilitate în cazul violenţei şi în cazul drepturilor copiilor aflaţi în tutelă. 

De asemenea, va fi simplificată procedura de constatare și examinare a faptelor contravenționale. Aceasta va fi posibilă în baza constatărilor personale ale agentului constatator, în cazul în care nu va fi necesară acumularea de probe, iar persoana vinovată va recunoaște săvârșirea încălcării. Potrivit noilor prevederi, agentul nu va mai încheia procesul-verbal cu privire la contravenție, iar sancțiunea va fi aplicată în baza unei decizii.

O altă noutate ține de posibilitatea încheierii acordului de colaborare între agentul constatator, după caz procuror și contravenientul care își recunoaște integral vina, în schimbul unei pedepse reduse. În contextul respectiv vreau să menţionez practica favorabilă de a modifica altfel de acte normative mari", a spus Victoria Iftodi, ministrul Justiţei.  

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu