Victor Osipov dezvăluie detalii din culisele negocierilor cu Tiraspolul

Întrevederea de la Tiraspol dintre Chiril Gaburici și Evghenii Șevciuk era cât pe ce să fie anulată, din cauza incidentului cu răpirea, de către milițienii transnistreni, a două persoane din raionul Florești. Declaraţia a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov, la emisiunea REPLICA de la Prime.

"Era o provocare pentru noi să mergem la Tiraspol sau nu, când s-a discutat acest caz oribil, era o chestiune de onoare. Am fi putut să renunțăm. Și poziția noastră a fost clară, fermă. Nu putem să discutăm atât timp cât se comit asemenea fapte. Cel puțin în fața noastră Evghenii Șevciuk s-a arătat nedumerit de acest lucru. Am făcut un grup de lucru chiar atunci, care s-a separat de delegația de bază. Șevciuk a fost de acord și la cererea premierului Chiril Gaburici a fost de acord ca aceste persoane să fie retrocedate organelor de drept a Republicii Moldova", a declarat Victor Osipov.

"Unul din factorii care influențează poziția Chișinăului este și aceea că poate prima dată în 23 de ani Ucraina nu mai este, atât de deschisă să se contrapună Chișinăului și nu este de partea Tiraspolului. Pentru că din negocierile care au existat Chișinăul era unul la unu în fața Tiraspolului, până la evenimentele din Ucraina", a menționat expertul în drept internațional, Vitalie Gamurari.

"Cu regret negocierile în formatul 5+2 au fost reluate în 2012 oficial, însă cu regret nu s-a ajuns să se discute problema esențială- reglementarea politică a problemei transnistrene", a spus vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov.

Materialul integral îl puteţi citi pe Prime.md

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu