Victor Chirilă regretă votul lui Năstase și Bătrâncea la APCE: Ucraina este, alături de România, un stat-cheie pentru asigurarea securității noastre naționale

Între Republica Moldova și Rusia, este, spre norocul nostru, Ucraina, deocamdată, unica pavăză reală în calea revanșismului rus. Dacă Ucraina nu ar fi rezistat invaziei ruse în 2014, Dumnezeu știe unde s-ar fi oprit Rusia atunci și cine știe ce s-ar fi ales din Republica Moldova astăzi, crede președintele Asociației de Politică Externă de la Chișinău, Victor Chirilă, scrie ziarulnational.md.

Într-un mesaj adresat guvernanților de la Chișinău, Chirilă crede că "noi ar trebui să le fim recunoscători, cel puțin moral, vecinilor noștri ucraineni, care și-au riscat viața nu doar pentru țara lor, dar și pentru întreaga regiune în care ne aflăm".

"Din punctul meu de vedere, Ucraina este, alături de România, un stat-cheie pentru asigurarea securității noastre naționale, fără de care nu poate fi nici democrație, nici stat de drept, nici prosperitate, nici independență, nici dezoligarhizare... Cu părere de rau, votul delegației noastre la Adunarea Parlamentră a Consiliului Europei (APCE) referitor la revenirea Federației Ruse în cadrul APCE, ignorând protestele/argumentele prietenilor noștri ucraineni și georgieni, demonstrează că guvernarea nu realizează pe deplin aceste adevăruri...", a comentat Victor Chirilă.

Președintele APE a adăugat faptul că Republica Moldova are nevoie de o politica externa pragmatică, însă de una "executată cu demnitate și respect, inclusiv față de vecinii săi imediați".

Lasă un comentariu