Victimele catastrofei aviatice din Smolensk, comemorate la Chișinău

Embed:
Mai mulţi ambasadori şi membri ai comunităţii poloneze din ţara noastră au comemorat victimele catastrofei aviatice de la Smolensk, din 10 aprilie 2010, când a murit preşedintele polonez, Lech Kaczynski, soţia sa şi alte 94 de persoane. La acţiunea de comemorare a fost prezent şi ministrul Investiţiilor şi Dezvoltări din Polonia, Jerzy Kwiecinski, aflat într-o vizită în Moldova. Oficialii au depus flori la placa comemorativă de pe strada Lech Kaczynski din Capitala şi au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor.

În data de 10 aprilie 2010, președintele Poloniei de atunci, Lech Kaczynski, urma să ajungă la Katyn, un sat în apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei. Acolo unde în 1940, 22 de mii de ofițeri polonezi au fost uciși de poliţia secretă sovietică. În ziua în care urma să aibă loc comemorarea masacrului de la Katyn, întreaga delegație poloneză a murit în urma prăbuşirii avionului.

"Ei au fost elita politică, economică şi socială a societăţii poloneze. Sunt foarte recunoscător că împreună cu membrii corpului diplomatic, acreditat la Chişinău, noi am comemorat această zi", a declarat Jerzy Kwiecinski, ministrul Investiţiilor şi Dezvoltări al Poloniei.

La evenimentul de comemorare au mai participat ambasadorii Poloniei, Rusiei, Ucrainei, României şi Belarusului.

"Preşedintele Kaczynski a avut o viziune foarte importantă pentru estul Europei, pentru spaţiul post-sovietic, el era conştient că trebuie să muncim, să cooperăm, pentru ca să mergem înainte. Şi misiunea noastră, acţiunea nostră este de a contribui la prelungirea acestei idei", a menționat Bartlomiej Zdaniuk, ambasadorul Poloniei în Moldova.

Nu au rămas indiferenţi de aceasta tragedie şi membrii comunităţii poloneze din Moldova.

"În acel tragic accident au decedat elita de frunte a Poloniei în frunte cu preşedintele."

"Trebuie să ţinem minte ceea ce s-a întâmplat. Pentru mine ca pentru un polonez care trăieşte aici a fost impresionat, cu adevărat impresionat, că au fost foarte mulţi reprezentanţi ai ambasadelor."

Presa poloneză scrie că, potrivit expertizei unei subcomisii, creată de către autorităţile de la Varşovia, avionul s-ar fi prăbuşit în urma unor explozii la una dintre aripile avionului.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu