VICTIMELE BENZINĂRIILOR. Cum sunt furaţi şoferii la pompă (VIDEO)

Embed:

Fiecare a doua benzinărie își fură clienții la pompă, iar șansele unui consumator de a verifica acest lucru sunt aproape egale cu zero, asta deși legea îi oferă tot dreptul.

Sunt constatările făcute de jurnaliștii de la emisiunea ”Moldova, țară de minune” și inspectorii de la Agenția pentru Protecția Consumatorilor care au i-au pus pe benzinarii din mai multe regiuni ale țării, în fața unui simplu test de onestitate.

În cadrul experimentului nostru, am cumpărat de la mai multe stații PECO câte 10 litri de carburant. Ulterior, cantitatea livrată a fost verificată cu un vas etalon. Iar acum - momentul adevărului.

În cazul când în această canistră ar fi fost turnate 10 litri de motorină, nivelul combustibilului în acest vas etalon urma să ajungă la gradaţia ”10”. Nivelul combustibilului nu a ajuns nici la una din aceste gradații, constatăm că am fost înșelați cu cel puțin 120 de grame de motorină.

Administratorul stației de alimentare a încercat să ne convingă că totul ar fi fost o eroare, așa că a scos de la naftalină propriul vas etalon pentru a testa coloana. Rezultatul nu a fost de partea lui. La 50 de litri alimentați, pompa nu a livrat 400 de mililitri de carburant.

A urmat o altă stație PECO, unde am fost furați cam cu 105 mililitri de motorină, fapt la care administratorul a devenit aproape că isteric.

Nefiind de acord cu rezultatele testului nostru, administratorul stației și-a organizat propriul test. Doar că – surpriză! - echipamentul de măsurare din cadrul stației PECO nu era verificat metrologic. Așa că rezultatele obținute cu el nu au nicio valoare.

Cam cu acceași cantitate de carburant am fost înșelați la alte două stații PECO de unde am cumpărat câte 10 litri de carburant.

În schimb, la alte patru stații, benzinarii au fost onești.

Iar acum, atenție. Dacă este să-l credem pe administratorul unei stații vizitate de noi, există benzinari care își înșeală clienții și mai mult.

”Vreo 90 de stații din Moldova sunt dotate cu un așa-numit sistem special prin telecomandă. El la 10 litri nu toarnă 800-900 de grame. Șmecheria în ce constă: el te-a văzut, el a oprit sistemul şi totul funcţionează perfect”, a declarat administatorul unei staţii PECO, fără să ştie că este filmat.

Greu de crezut dar într-o oarecare măsură, patronii benzinăriilor își fură clienții perfect legal.

"Consumatorul achită 10 litri, în mod normal lui i-ar trebui livrată cantitatea de 10 litri, dar cadrul legal normativ prevede că acest sistem lucrează cu o eroare. În cazul dat eroarea admisibila pentru 10 litri, poate fi - 50 sau + 50 de ml. - Și la 50 de litri ? Atunci este + 250 sau - 250. Tot ce nu se încadrează în această marjă se consideră că sistemul este deteriorat și eroarea depășește limitele maxime admisibile", susţine Natalia Deadiuc, inspector principal la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor.

Cert este că un consumator care suspectează că ar fi fost furat la PECO, are prea puține șanse de a verifica acest lucru. Cel puțin legea îi permite să solicite la orice stație testul cu vasul etalon. Așa au făcut și doi inspectori sub acoperire de la Protecția Consumatorilor.

”Nimeni nu poate obliga consumatorul să achite această testare sau după această testare să ia cantitatea din măsurator. Coloana se trece în regim de testare, se programează capacitatea niminala si se toarna", susţine Natalia Deadiuc, inspector principal la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor.

În 90 la sută dintre cazuri, angajații bezinăriilor aveau pregătit acest răspuns la solicitarea inspectorilor.

Rămâine doar să bănuim de ce de fiecare dată era nevoie de intervenția administratorului, în timp ce legea spune că verificare se face de operatorul stației.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu