Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Bătrâncea, susține că în spatele Aeroportului s-ar afla în continuare Șor, iar statul ar trebui să anuleze concesionarea

Vicepreședintele Parlamentului din partea Partidului Socialiștilor Vlad Bătrâncea susține că statul trebuie să anuleze prin judecată contractul de concesionare a Aeroportului Chișinău. Mai mult, în opinia lui, beneficiarul aerogării ar fi în continuare Ilan Şor, liderul Partidului Politic "ȘOR".

"Guvernul deja a făcut în acest sens un anumit volum juridic de a merge în instanţa de judecată şi de a rezilia contractul. - Totuşi, cum credeţi, Ilan Şor mai stă în spatele Aeroportului? - Cel mai probabil la sigur, la sigur", a menţionat Vlad Bătrâncea.

Această părere este împărtăşită şi de secretarul executiv al PSRM, Vasile Bolea.

"Ministerul Justiţiei la ziua de astăzi a adus formal cererea de chemare în judecată. Urmează procesul să aibă loc. Are vreo tangenţă Ilan Şor în continuare? - Cred că ar trebui să aibă o tangenţă, dacă compania "Avia Invest", afiliată lui Ilan Şor, până în prezent administrează treburile aeroportului", a precizat Bolea.

Și deputatul socialist Petru Burduja, vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, susține că statul ar trebui să se adreseze în instanță pentru a anula contractul de concesionare a aeroportului.

"Desigur că va trebui, mai ales cunoaşteţi raportul comisiei noastre de anchetă. În cadrul comisiei de anchetă au fost găsite mai multe neconcordanţe şi la încheierea contractului şi după", a subliniat Burduja.

La sfârșitul lunii august 2019, Ilan Șor a anunțat că în urma unei tranzacții, compania "Avia Invest", care deține contractul de concesionare a aerogării a fost preluată de firma "NR Investment" a lui Nathaniel Rothschild. În urma presiunilor exercitate de guvernare, investitorul străin a cedat 95% din acțiunile companiei care are în proprietate "Avia Invest" omului de afaceri rus Andrei Goncearenko.

Mai mulți analiști avertizează că dacă Guvernul va anula contractul de concesionare, Republica Moldova va fi atrasă în instanțe și arbitraje internaționale, unde riscă să piardă sume enorme ca penalități, dar și controlul asupra aeroportului.

Experții susțin că guvernarea ar încerca să preia aerogara pentru ca să fie ulterior transmisă unor persoane din anturajul lui Igor Dodon.

loading...

Lasă un comentariu