Vicepreședintele grupului ALDE din Parlamentul European spune că UE nu trebuie să condiționeze finanțarea pentru Moldova cu păstrarea sistemului electoral (FOTO)

Grupul ALDE îndeamnă liderii Partidului Democrat din Moldova să fie fermi în acţiunile de reformare pe care le provomează Guvernul condus de Pavel FilipIar UE nu trebuie să condiționeze asistența macrofinanciară pentru Moldova cu păstrarea actualului sistem electoral. Este mesajul primit de preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unei întrevederi cu vicepreședintele grupului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa din Parlamentul European, Norica Nicolai.

În cadrul întâlrnirii, Plahotniuc a prezentat deputatului european acțiunile guvernării și planurile de reformare ale țării în general, și a clasei politice, în particular.

Vicepreşedintele ALDE a dat asigurări că există toată susținerea în acest sens din partea Uniunii Europene, precizând că la Bruxelles sunt apreciate reformele în justiția moldovenească.

Un alt subiect discutat a fost modificarea sistemului electoral în Moldova.

Norica Nicolai a subliniat că experții Comisiei de la Veneția trebuie să ofere expertiză tehnico-juridică, iar oportunitatea politică nu e tema lor. Ea a mai evidențiat că UE nu poate să impună unui stat un anumit sistem de vot și nu trebuie să condiționeze asistența macrofinanciară pentru Moldova cu păstrarea actualului sistem electoral.

Liderul PDM a cerut suportul Parlamentului European în promovarea legii privind interzicerea propagandei rusești în mass-media din Moldova. Și această solicitare a avut un răspuns pozitiv din partea vicepreședintei ALDE.

Vlad Plahotniuc s-a mai întâlnit cu deputați europeni, care contestă intenția de modificare a sistemului electoral în Moldova, manifestând dorința să aibă un dialog și cu aceștia.

În discuțiile cu deputatul Cristian Preda, din grupul Popularilor Europeni, Vlad Plahotniuc a amintit că sistemul electoral mixt a fost anterior promovat de către Partidul Liberal-Democrat, iar PDM și-a asumat să ducă la bun sfârșit această schimbare.

Cristian Preda a declarat că nu crede oportună modificarea sistemului electoral în Moldova, precizând că aceasta ar putea fi un pericol pentru sistemul pluripartidist din țara noastră.

Deputatul european a susținut necesitatea stopării propagandei și dezinformării ruse în Republica Moldova. Totodată,  ll a îndemnat conducerea PDM să aibă o comunicare mai activă la Bruxelles.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu