Viceminiştrii, schimbaţi după culoarea de partid. Care este miza noului sistem de administrare? LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.52) Victor Stepaniuc: Nu cred că va fi o guvernare eficientă, pentru că cei mai buni specialişti vor fi eliberaţi

(UPDATE 22.49) Victor Gaiciuc: Eu nu sunt membru de partid. Eu sunt cetăţean al acestei ţări, nu doresc ca să fie cea mai scandaloasă şi coruptă ţară. Miniştrii au posbilităţi ca să schimbe situaţia din ţară.

(UPDATE 22.37) Victor Stepaniuc: Moldova are nevoie de un program de dezvoltare, cu implicarea celor mai buni specialişti. Ministerele nu vor putea rezolva nimic, pentru că nu ai strategii şi oameni pregătiţi. Toţi aşteaptă granturi de la europeni. Am ajuns la un colaps economic, pentru că economia nu poate genera locuri de muncă.

(UPDATE 22.34) Valeriu Pleşca: Cele mai grave probleme sunt la Ministerul Educaţiei, stresul, corupţia legat de BAC. Efectul politic care va rezulta va fi unul negativ.

(UPDATE 22.32) Alexandra Can: Ar fi bine o politică unionistă, să se unească toate forţele şi să facă ceva bun peste popor, să rezolve toate problemele. Toate ministerele sunt importante.

(UPDATE 22.31) Victor Gaiciuc: Cele mai multe aşteptări le am de la Ministerul Tranporturilor. Se creează impresia că se lucrează la drumuri. Ar fi de dorit să nu fie reforme usturătoare în medicină. Toate ministerele au foarte multe de făcut în domeniile lor.

(UPDATE 22.24) Victor Stepaniuc: Funcţionarii europeni când in într-o ţară coruptă se strică şi ei. Dacă noi vrem să aducem oameni incoruptibili, nu are importamţă apartenenţa de partid. Am înţeles că acest sistem este ca un compromis. Rolul lui Fule şi a europenilor este determinativ.

(UPDATE 22.21) Valeriu Pleşca: La anumite ministere ar fi bine să fie aduşi specialişti de peste hotare.

(UPDATE 22.19) Victor Gaiciuc: Delegarea a reprezentanţilor din diferite ministere înseamnă anumite interese. La anumite ministere este vorba de milioane de lei. Sunt aşa bogăţii ale statului, care vor fi împărţite. Dacă este cumătrism, atunci niciun sistem nu merge.

(UPDATE 22.03) Victor Gaiciuc: Sunt avantaje şi într-o guvernare multicoloră, dar şi în una monocoloră. Dar cea multicoloră este una inefecientă. Dacă toţi se axează pe un rezultat, dar să pună lşa bază creşterea economiei, lupta cu corupţia.

(UPDATE 21.55) Valeriu Pleşca: Tinerii care fac facultate la Chişinău, peste hotare, vor să-şi consacre viitorul acasă. Ei vor înţelege că pentru a se angaja într-un minsiter, trebuie să facă parte dintr-un partid. Astfel, este readusă practica rea a comsomolului, trebuie să stai alături de patron şi să-i faci pe plac.

(UPDATE 21.54) Alexandra Can: Este o abordare deocheată. Am lucrat cu miniştri adjuncţi din alte partide, nici măcar nu m-am întrebat dacă să-i accept. I-am acceptat pe toţi, însă am spus foarte clar, nu vorbim decât de politicile pentru care suntem plătiţi de stat. Am pus accentul pe consolidarea echipei şi realizarea proiectelor. Am făcut o plimbare cu viceminiştrii şi câţiva angajaţi pe bulevardul Ştefan cel Mare ca să vedem cum merg lucrurile.

(UPDATE 21.49) Victor Stepaniuc: Legislaţia privind aparatul de stat s-a îmbunătăţit după 2009, alianţele au modificat legislaţia după propriile interese. Nu nu am creat un sistem stabil de administrare. Minsitrul trebuie să ţină cont ce s-a făcut până la el. În Moldova, vedem ce război există între partide, iar în cazul viceminiştrilor au fost segmentate pe interese. Au fost alungaşi specialiştii.

(UPDATE 21.43) Valeriu Pleşca: Scopul acestei guvernări este eschivarea greşelilor şi evitarea alegerilor anticipate. Această formulă coincide cu interesele de partid. În ultimul timp în interiorul partidelor au avut loc mai multe conflicte şi s-au discreditat. Ministrul, ca exponent politic poate pleca, însă viceminiştrii nu vor fi specialişitii cheie care vor continua reformele.

(UPDATE 21.41) Victor Gaiciuc: Eu nu cred că este problema apartenenţa politică. Ei acum vor să arate că sunt schimbări, în mare parte totul depinde de premier. Decizia şi responsabilitatea o poartă ministrul şi nu viceminsitrul, e mai mult un joc de imagine.

(UPDATE 21.38) Victor Stepaniuc: E aceeaşi politizare a Guvernului. Guvernul Tarlaev a fost cel mai profesionalist, miniştrii au fost aleşi după principiul meritocraţiei. Apare întrebarea: Care sunt principiile de demisie acestor viceminiştri, unii din ei sunt mai puţin profesionişti, iar alţii sunt profesionişti şi la adresa lor nu au răsunat critici.

(UPDATE 21.35) Alexandra Can: E acelaşi Guvern cu aceleaşi culori politice, doar că un pic altfel. Sunt ca o orchestra cu instrumente diferite, care interpretează şi o partitură diferită. Am găsit o listă cu 100 deîntrebări, am găsit doar o singură schimbare -. Guvernul trebuie să se supună Parlamentului, dar nu preşedintelui. Avem un premier nou, dar nu şi un Guvern nou. Poate că femeile le va da tonul de bună purtare, vrea să cred că Leancă va conduce şi nu se va lăsa condus din umbră.

(21.30) Vechii aliaţi dau startul unui nou model de administrare. Marea majoritate a ministerelor va fi condusă de un singur partid. Atfel, 16 viceminiştri urmează să fie schimbaţi în funcţie de culoarea poltică şi nu de performanţele pe care le-au avut.

Singurul minister care va fi administrat după modelul vechi este cel al Transporturilor, una dintre ţintele criticilor pentru restanţe. Care este miza noului sistem de gestionare a ministerelor? Putem vorbi despre avantaje?

Aceste subiecte vor fi discutate la Fabrika. Invitaţii lui Alexei Lungu sunt: fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc, fostul ministru al Industriei şi Comerţului Alexandra Can, fostul vicepremier Victor Stepaniuc, fostul ministru al Apărării Valeriu Pleşca.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu