Viceguvernatorul BNM, despre transparentizarea sistemului bancar: Acest proiect a fost elaborat şi consultat cu specialiştii FMI

Embed:

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, modificări și completări ale cadrului juridic actual pentru sporirea transparenței acționariatului din sectorul bancar. În acest context cu unele declaraţii după şedinţa Guvernului a venit şi viceguvernatorul BNM, Cristina Harea.

"Acest proiect de lege a fost pregătit împreună cu experţii locali şi în consultare cu experţii internaţionali. Proiectul vine pentru a perefecţiona cadrul de transparentizarea acţionarilor din sistemul bancar.

Proiectul are drept scop câteva lucruri principale: introducerea unor etape clare şi în special şi anume a unei finalităţi în procesul de anulare, reemitere şi vânzare a acţiunilor băncilor în cazurile de încălcare a legislaţiei bancare cu privire la acţionariat. Proiectul aduce utilizarea diferitor mecanisme de piaţă pentru a mări şansa de vânzare a acestor acţiuni.

Astfel, mai întâi se aplică vânzarea acţiunilor de către însăşi acţionarii, care au încălcat legislaţia, după care vine etapa de anulare, reemitere şi vânzare la pachet unic.

Dacă ambele aceste etape nu au avut succes, atunci se purcede la etapa de vânzare cu amănuntul şi se prevede şi o reducere clară, trepată a preţului. Se încercă prin diferite metode vânzarea acestor acţiuni pentru a ne asigura atragerea investitprilor de calitate în sistem.

Importanţa acestei legi este mare. Această lege e menită să aducă o claritate şi o finalitate a termenului în care băncile moldoveneşti vor finaliza acest proces de transparentizare a acţionariatului.

Vor putea reinstaura o guvernanţă corporativă deplină şi se vor putea ocupa şi mai mult revenind la activităţile de creditare, activităţile de deservire a clienţilor. Acest proiect a fost elaborat şi consultat cu specialiştii Fondului Monetar Internaţional", a spus Cristina Harea, viceguvernator BNM.

De asemenea, Guvernul a avizat pozitiv o inițiativă legislativă de modificare și completare a unor acte legislative, cu scopul de a clarifica prevederile normei legale aplicabile proceselor în derulare la momentul adoptării legii, privind modul de determinare a termenului și a prețului de vânzare a acțiunilor băncii.

CITEŞTE ŞI: Noi prevederi pentru sporirea transparenței acționariatului băncilor

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu