Viaţa în Moldova, tot mai scumpă. Retrospectiva majorărilor care au avut loc în ultimele trei luni

Scumpirile se ţin lanţ de când a venit la guvernare alianţa ACUM-PSRM. O simplă retrospectivă a informaţiilor ne arată că: 

- Din 23 august moldovenii plătesc mai mult pentru energia electrică. Astfel, locuitorii din nordul ţării vor plăti cu 15 la sută mai mult, iar pentru clienţii Gas Natural Fenosa preţul a fost majorat cu circa șase procente. 

Experţii spun că un tarif cu până la 15% mai mare la lumină va determina neapărat scumpiri în lanţ. Iar producătorii de lactate deja confirmă că sunt nevoiţi să ridice preţurile.

Citeşte şi: ENERGIA ELECTRICĂ S-A SCUMPIT. De astăzi, moldovenii vor plăti mai mult pentru curent

- Totodată, s-a scumpit şi călătoria cu taxiul. Firmele care activează în domeniu au majorat, pe rând, tarifele cu doi lei, încă de săptămâna trecută. După majorări, preţul unei călătorii prin oraş porneşte de la 27 de lei. 

Citeşte şi: S-A SCUMPIT călătoria cu taxiul! Cu cât au crescut preţurile

- De asemenea, Alianţa PSRM-ACUM a adoptat mai multe măsuri fiscale controversate. Astfel, a fost votat în lectură finală proiectul de lege care prevede dublarea cotei TVA pentru sectorul HoReCa, impozitarea tichetele de masă, dar şi majorarea cu 50 sută a impozitului pentru poluarea mediului cu produse din plastic.

- O veste proastă pentru moldoveni a fost şi faptul că cetăţenii ţării cu venituri lunare mai mari de 20 de mii de lei nu vor mai beneficia de scutire personală. Ministerul Finanţelor o va elimina începând cu 1 ianuarie 2020. Mai mult, unele categorii de persoane ar putea plăti impozite mai mari.

Citeşte şi: Moldovenii cu venituri lunare mai mari de 20 de mii de lei nu vor mai beneficia de scutire personală

- De menţionat că guvernarea pregăteşte creşterea impozitelor de 2,5 ori pentru tranzacţii imobiliare.

Citeşte şi: Guvernarea vrea NOI MAJORĂRI. Taxele pentru tranzacţii imobiliare ar putea fi de 2,5 ori mai mari

- Şi călătoriile interurbane şi suburbane ar putea fi mai scumpe. Transportatorii auto din ţară au cerut majorarea tarifelor cu 20 la sută. Potrivit unui comunicat de presă, ministrul Economiei, Vadim Brînzan nu a respins solicitarea transportorilor, dar a promis că va lua o decizie după mai multe consultări. 

Citeşte şi: Călătoriile interurbane şi suburbane ar putea fi mai scumpe

Ministrul Economiei, Vadim Brînzan, a declarat că şi facturile mai mari pentru gazele naturale sunt inevitabile, deoarece, din martie, Gazprom ne vinde gazul cu aproape 25 la sută mai scump.

Recent, premierul Maia Sandu a anunţat că începând cu anul viitor, vor fi majorate şi impozitele. Şeful cabinetului de miniştri a menţionat că acest lucru este condiționat de acordul pe care noul Guvern l-a semnat cu Fondul Monetar Internaţional.

Amintim că alianţa ACUM-PSRM a votat şi proiectul de lege privind impozitarea cu 12 la sută a câştigurilor mai mari de 240 de lei la loterie şi a pariurilor sportive. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu