Viaţa în Moldova, MAI SCUMPĂ. Preţurile la unele produse alimentare şi servicii comunale au explodat

Embed:

Anul trecut, viaţa în Moldova s-a scumpit simţitor. Preţul mai multor produse alimentare a crescut semnificativ comparativ cu 2018, mai exact cu 12 la sută. Cel mai mult s-au scumpit cartofii, aliment nelipsit de pe masa moldovenilor.

Veştile proaste nu se opresc aici. S-au majorat şi preţurile hainelor, încălţămintei şi mobilei. 

Potrivit datelor statistice, un kilogram de cartofi a costat anul trecut cu 53 la sută mai mult decât în 2018. Tot cu peste 50 la sută a crescut şi preţul fructelor proaspete, iar ouăle s-au scumpit cu 37 de procente. Legumele au fost cu 20 la sută mai scumpe, iar peştele - cu 10 procente.

Lactatele au ajuns şi ele să coste cu 8 la sută mai mult, iar carnea - cu şase procente. Băuturile alcoolice au fost mai scumpe, ce-i drept, doar cu patru la sută. 

Au explodat şi preţurile altor tipuri de mărfuri. Mobila, de pildă, s-a scumpit cu 7 la sută, iar îmbrăcăminte - cu şase procente. Şi încălţămintea costă cu aproape cinci la sută mai mult. Anul 2019 i-a făcut şi pe fumători să cheltuiască bani grei. Preţul ţigărilor a crescut cu aproape 30 de procente.

Statisticile arată că moldovenii au plătit mai mult şi pentru anumite servicii. De exemplu, pentru chiria unei camere în cămin, studenţii au scos din buzunare, în 2019, cu 20 la sută mai mulţi bani. Şi călătoria cu taxiul s-a scumpit cu 12 procente, la fel ca şi asigurarea auto obligatorie. Cu zece procente a crescut tariful la energia electrică.

Totodată, cei care au preferat să-şi petreacă vacanţa în străinătate au plătit cu 4,6 la sută mai mulţi bani.

Oamenii sunt nemulţumiţi de acest scumpiri, în condiţiile în care pensiile şi salariile rămân la fel de mici.

"Mai ceva ca ciupercile, extraordinar cresc preţurile".

"Numai salariul nu creşte, în rest totul a crescut, şi preţul la cartofi, peşte, la tot".

"Peste tot unde te apropii îţi spun că preţurile nu-s schimbate, dar e cu 5,6 şi chiar zece lei mai mult şi la brânză, şi la lactate, şi la carne, la tot absolut".

Aşa că, atunci când merg la piaţă, oamenii spun că dau o bună parte din venit pentru produse alimentare. Carnea şi peştele au devenit un lux pentru pensionari.

"Dar, dacă vrei şi nişte carne, vreo 500 de lei trebuie să laşi la piaţă".

"Şi la cartofi, roşii, ardeii roşii sunt 50 de lei, e foarte scump pentru noi".

Pe de altă parte, vânzătorii spun că preţurile au rămas neschimbate faţă de cele de anul trecut.

"E tot acelaşi preţ, nu s-au schimbat. Chiar merele au rămas tot aşa".

"Nu s-a scumpit, tot aşa cum au fost, aşa şi au rămas".

Biroul de statistică mai arată că, pe parcursul anului 2019, câteva produse s-au ieftinit, ce-i drept, nesemnificativ. Dintre produsele alimentare s-a ieftinit ceapa cu 8 la sută şi morcovul cu 3,4 procente. Iar preţul carburanţilor a scăzut cu doar două procente.

loading...

Lasă un comentariu