Viaţă de coşmar pentru 20 de familii din Buceag. Trăiesc într-un bloc avariat, plin de fisuri şi mucegai (FOTOREPORT)

Embed:

Stau cu frica în sân în propriile apartamente. Este vorba despre aproape 20 de familii din satul Bugeac, raionul Comrat. Oamenii sunt nevoiţi să locuiască într-un bloc avariat, plin de fisuri şi mucegai, deoarece nu-şi permit să se mute în altă parte. Autorităţile locale spun că nu au bani pentru a-i ajuta. 

Familia Curtev locuieşte în acest bloc de când a fost dat în exploatare, în 1986. Problema a apărut încă acum 15 ani şi se agravează după fiecare ploaie.

"Feresc paturile şi dormim cu copiii. Punem vase pentru a strânge apa care curge din pod. Ce să facem, nu avem unde să mergem? Iertaţi-mă!",  a spus locatara Ivanna Curteva.

Familia are doi băieţi, de cinci şi nouă ani, iar mama copiilor îşi face griji pentru viaţa lor.

"Iată de aici vin firele electrice care duc în toate camerele. Unul este pentru bucătărie, unul pentru dormitor şi altul pentru camera copiilor. Copiii riscă să fie electrocutaţi de fiecare dată când plouă", a spus Natalia Curteva.

Alţi locatari au fost nevoiţi să se mute la rude, iar alţii dorm pe unde apucă. Această femeie s-a adăpostit într-un şopron pentru animale, împreună cu feciorul şi nepoţii.

"Aici a fost şopron. Am ţinut găini, vaci şi alte animale. Cinci oameni locuim aici şi stăm toţi într-o cameră. Pe jos am pus saltele şi dormim aici. Iarna este foarte greu pentru că este umezeală mare", a spus Tamara Pletosu. 

În total, în acest bloc sunt 60 de apartamente.

Cea mai gravă situaţie este la etajul patru şi cinci, aici pereţii riscă să se prăbuşească şi sunt plini de mucegai, iar după fiecare apa ajunge până la parter.

Autorităţile locale caută soluţii pentru a rezolva problema.

"Primăria nu poate să facă nimic. Nu suntem în stare să facem ceva. Pentru a repara toată casa este nevoie de un proiect şi expertiza tehnică a blocului, pentru a vedea dacă poate fi reparat", a spus primarul satului Bugeac, Nicolae Dudoglu. 

"Încă 10 ani în urmă o comisie specială a confirmat că starea clădirii nu este satisfăcătoare şi respectiv este avariată această clădire şi deci nu se recomandă ca oamenii să locuiască în ea", a spus şeful-adjunct al Comitetului Executiv din Comrat, Vadim Ceban. 

Potrivit preşedintelui Adunării Populare din Găgăuzia, Vladimir Cîssa, soluţia ar fi fost identificată încă acum câţiva ani.

"Când am fost deputat, am semnalat această problemă, iar Adunarea Populară a decis să aloce combustibil pentru tehnica care urma să repare acoperişul. Totul a rămas doar pe hârtie. Atunci când başcan era Formuzal, combustibilul primit ca ajutor umanitar a fost repartizat pe criterii politice", a declarat preşedintele Adunării Populare din Găgăuzia, Vladimir Cîssa. 

În 2013, în autonomie a fost deschis dosar penal pentru furt în proporţii deosebit de mari, în care figura şi fostul başcan Mihail Formuzal. Urmărirea penală a început pe cazul gestionării frauduloase a grâului şi combustibilului oferit autonomiei în anii 2008 şi 2010, în calitate de ajutor umanitar, de Federaţia Rusă.

Formuzal nu a fost găsit pentru a comenta situaţia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu