"Viața asta-i scurtă tare..." Celebrul actor Mihai Volontir s-a stins din viaţă

Embed:

Renumitul actor Mihai Volontir s-a stins din viaţă în această noapte, la Spitalului Clinic Republican din Chişinău.

Vicedirectorul Spitalului Clinic Republican spune că starea maestrului s-a agravat înca de la mijlocul verii. 

"Starea maestrului s-a agravat din 25 iulie, atunci când a fost internat la Bălţi, după care a fost transferat în Secţia terapie intensivă de la Spitalul Clinic Republican. Am fost alături de el toată perioada aceasta. Cu tristeţe anunţăm că s-a stins din viaţă în această noapte", a precizat vicedirectorul Spitalului Republican, Sergiu Popa. 

Maestrul suferea de mai multe boli, printre care diabet zaharat și afecţiuni ale sistemului vascular. În ultimii ani, Mihai Volontir a fost supus câtorva intervenţii chirurgicale.

Mihai Volontir s-a născut la data de 9 martie 1934, în satul Glinjeni din raionul Rezina.

De la vârsta de 18 ani a început să predea ca învățător la școala rurală din satul Păpăuți, Rezina.

A făcut studii la Școala pedagogică din Orhei, după absolvirea cărora a fost numit în funcția de director al căminului cultural din satul Lipceni.

Începând din anul 1957 este actor la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți, unde debutează în spectacolul "Chirița din Iași" în rolul Surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.

În anul 2000, Mihai Volontir a fost desemnat unul dintre cei mai mari actori ai secolului XX din Moldova.

Artistul a jucat în aproape 100 de filme şi piese de teatru. Unul dintre cele mai renumite personaje interpretate de el este cel al lui Budulai, din filmul "Ţiganul".

Mihai Volontir este cunoscut şi ca interpret. Iar una dintre cele mai cunoscute piese ale artistului este "Viaţa asta-i scurtă tare".

Mihai Volontir este cetăţean de onoare al oraşelor Chişinău şi Bălţi.

Maestrul deţine titlul de Artist al Poporului şi cel de cavaler al Ordinului Republicii, cea mai înaltă distincţie în stat.

 În 2013, Publika TV i-a acordat trofeul "Cel mai iubit moldovean".

Мihai Volontir a fost deputat al Sovietului Suprem al URSS de legislatura a XII-a, care a adoptat Declaraţia de Indepenedenţă a Republicii Moldova, pe 27 august 1991.

Citeşte şi : IN MEMORIAM Mihai Volontir. Detalii necunoscute din viaţa regretatului actor Mihai Volontir

Citeşte şi: 

Citeşte şi:  

Citeşte şi:

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu