Vezi topul oligarhilor români

Embed:

Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a întocmite un clasament al celor mai influenţi oameni din România. Topul a fist desecretizat de Wikileaks. În corespondenţa diplomatică americană se regăsesc nume sonore atât din politica românească, cât şi din domeniul privat.

Potrivit scrisorilor, Dinu Patriciu controlează eşaloanele superioare ale Partidului Naţional Liberal şi are o legătură strânsă cu fostul premier, Adrian Năstase, pe timpul căruia a cumpărat compania Rompetrol.

Următorul în top, fondatorului Partidului Conservator român, Dan Voiculescu este, potrivit depeşeşlor americane, un fost colaborator al Securităţii, fapt ce i-a afectat cariera politică.

Diplomaţii americani scriu despre Sorin Ovidiu Vîntu că nu are legături directe cu un singur partid politic, însă afacerile sale sunt extrem de controversate.

Despre Ioan Niculae, fost ofiţer al Securităţii, ambasada menţionează că a fost unul dintre cei mai mari sponsori ai PSD. Gigi Becali, clasat pe locul cinci, este apreciat drept al doilea ca popularitate politician român, întrecut doar de preşedintele Traian Băsescu. Potrivit Wikileaks, averea lui Becali provine din afaceri cu ovine.

Documentele întocmite de consilierul politic al Ambasadei Americane arată că doar un mic grup de români au reuşit să beneficieze de pe urma marilor privatizări, după Revoluţia din 1989. Cei mai mulţi dintre ei aveau informaţii oferite de Securitate.

Lasă un comentariu