VEZI în ce ţări din lume cetăţenii sunt chemaţi astăzi la urne

Embed:

În mai multe ţări din lume, cetăţenii sunt chemaţi astăzi, 5 iunie, la urne. Macedonenii şi portughezii îşi aleg parlamentarii în scrutine anticipate. Totodată, în Peru se desfăşoară al doilea tur la prezidenţiale, în timp ce slovenii votează pentru reformarea sistemului de pensii.

Portughezii au alegeri legislative anticipate pe fundalul unei crize economico-financiare care probabil va influenţa rezultatul scrutinului. Sondajele arată că social-democraţii, acum în opoziţie, ar avea un avans de intenţii de vot de până la opt la sută faţă de socialiştii aflaţi la putere.

Un milion 800 de mii de votanţi din Macedonia sunt aşteptaţi la votul pentru alegerea a 123 de parlamentari. În competiţie sunt coaliţia de centru-dreapta a premierului Nikola Gruevski şi grupul partidelor de stânga, condus de Branko Cervenkovski. Sondajele de opinie arată că partidele de crentru-dreapta sunt în fruntea preferinţelor. Primele rezultate parţiale sunt aşteptate mâine.

Peruvienii au început să voteze în al doilea tur al prezidenţialelor, care îl va desemna pe al 94-lea preşedinte al statului, pentru un mandat de cinci ani. Primul tur a fost pe 10 aprilie. În urma scrutinului, vor fi numiţi şi cei 180 de membri care vor face parte din Congresul ţării.

1,7 milioane de sloveni pot participa azi la un referendum privind creşterea vârstei de pensionare de la 63 la 65 de ani. Decizia guvernului a fost primită cu ostilitate de sindicate şi opoziţia conservatoare. Mai ales că şomajul s-a dublat din cauza crizei economice, iar deficitul bugetar a atins un nivel îngrijorător.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu