Vezi cât va economisi Moldova prin trecerea treptată la denumirile de divin şi spumant

Răgazul de cinci ani acordat de Uniunea Europeană vinificatorilor moldoveni pentru a substitui denumiri ca şampanie, coniac sau cagor cu altele noi, va permite evitarea unei pierderi anuale de 70 de milioane de dolari. Cât despre producătorii cagorului, aceştia spun că nu vor renunţa la denumirea actuală deoarece aceasta nu are nimic în comun cu vinurile produse în regiunea Cahors din Franţa.

În următorii cinci ani, etichitele de pe sticlele de şampanie şi coniac moldovenesc vor fi marcate cu două denumiri. Sub indicaţia geografică "şampanie" va putea fi observată denumirea nouă de "spumant", iar coniacul se va mai numi şi divin.

"Noi în aceşti cinci ani, cu suport european, cu suportul statului, noi vom promova denumirile noi în CSI, pentru ca peste cinci ani de zile să putem liber exporta. Dacă stopăm brusc aceste denumiri, atunci exporturile noastre vor scădea esenţial şi practic o treime din venituri noi putem să le pierdem", a spus ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.

Vinificatorii sunt pregătiţi deja să treacă la indicaţiile geografice. Sticlele de spumant şi divin pot fi găsite deja pe rafturile magazinelor din CSI, alături de sticle pe care mai figurează denumirile vechi. Cât despre cagor, vinificatorii nu recunosc necesitatea substituirii acestei denumiri cu una nouă.

"Noi am făcut atâta reclamă, el se pregăteşte după tehnologii cu totul diferite de francezi. Aici intre 70 la sută cabernet sovignon, alte 30 din alte soiuri şi a fost comandat, vinul ăsta, de biserica Rusă, acum 50 de ani în urmă, după o tehnologie specială, care noi am făcut-o şi aici aş sta mult la îndoială ca să nu se permită", a menţionat preşedintele Ghildei Vinificatorilor, Nelly Sonic.

Negocierile dintre Moldova şi Uniunea Europeană privind acordul de protejare reciprocă a indicaţiilor geografice, au fost încheiate săptămâna aceasta. Prin acest acord, Moldova se angajează să asigure un nivel înalt de protecţie pentru mai mult de 3.200 de indicaţii geografice europene pentru produse alimentare, vinuri şi băuturi spirtoase cărora li s-a acordat protecţie în interiorul UE.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu