Vezi aici rezultatele primului sondaj de opinie referitor la preferinţele preelectorale ale moldovenilor

Embed:

Aproximativ jumătate din populaţia ţării se va prezenta, probabil, la urne pe 28 noiembrie. Acestea sunt datele ce rezultă dintr-un sondaj realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA, în colaborare cu Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei din România. Studiul îi creditează pe comunişti cu şansa de a obţine cele mai multe voturi.

39 la sută din persoanele care au confirmat intenţia de a merge la vot au răspuns că vor vota cu Partidul Comuniştilor, 21 la sută preferă Partidul Liberal Democrat, 19 la sută sunt susţinători ai Partidului Democrat, iar 13 la sută vor vota Partidul Liberal. Potrivit rezultatelor acestui sondaj, Alianţa Moldova Noastră ar putea acumula doar două la sută dintre voturi şi nu va trece astfel pragul electoral. Indecişii reprezintă 38 la sută, iar nouă procente au declarat că nu se vor prezenta la urne.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin ocupă primul loc în topul personalităţilor în care moldovenii au cea mai mare încredere, cu 21 la sută din opţiunile persoanelor intervievate. 14 la sută şi-au exprimat încrederea în liderul PLDM, Vlad Filat, democratul Marian Lupu are un raiting de 10 la sută, iar liberalul Mihai Ghimpu – de şase procente.

Cât priveşte opţiunile de politică externă, părerile s-au împărţit - aproximativ jumătate dintre cetăţeni vor o apropiere mai accelerată de Occident, iar cealaltă optează pentru Rusia. Sondajul a fost realizat în perioada 22-30 octombrie, pe un eşantion de 1.528 de persoane şi este reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia adultă a Republicii Moldova.

Lasă un comentariu