Vezi aici povestea fraților Kaczynski

Embed:

Fraţii Kaczynski au devenit cunoscuţi publicului polonez încă din copilărie. La vârsta de 13 ani aceştia au jucat în rolul unor doi gemeni neascultători în filmul "Cei doi care au furat luna". Ambii au urmat cursuri de actorie, iar pe scena politică au intrat un pic mai tărziu.

Deveniţi adulţi, Lech şi Jaroslaw au activat amândoi în opoziţia anticomunistă, la sfârşitul anilor '70. Lech a stat în închisoare în anii 80, ca alte câteva mii de militanţi din Solidaritatea, mişcare care lupta împotriva comunismului. Eliberat după 11 luni, el a devenit, împreună cu fratele său, un colaborator apropiat al liderului istoric al primului sindicat liber din lumea comunistă, Lech Walesa. La începutul anilor 90, gemenii au fondat partidul Lege şi Justiţie. În 2000, Lech Kaczynski a fost numit ministru al Justiţiei, iar în 2002, a fost ales primar al Varşoviei. Din decembrie 2005, a părăsit aceasta funcţie, pentru a fi inaugurat în cea de preşedinte. Jaroslaw a renunţat la funcţia de premier înaintea alegerilor prezidenţiale din 2005, dar şi-a pastrat postul de şef al partidului. "Nu suntem chiar identici", dădea asigurări fostul preşedinte care era căsătorit, tată şi bunic, în timp ce Jaroslaw este celibatar şi locuieşte împreuna cu mama lor.

"Este adevarat însă că, pe plan politic, avem aceleaşi opinii", mărturisea Lech Kaczynski într-un interviu. Cele două alunite de pe obrazul stâng şi de pe nas, pe care le avea Lech, permitea diferenţierea celor doi gemeni. Cei doi gemeni eurosceptici au provocat numeroase blocaje la nivelul Uniunii Europene, s-au opus ratificării noului Tratat de la Lisabona şi au amânat perspectiva aderării la zona euro.

Totodată, ei s-au opus negocierilor dintre UE şi Rusia privind un extins acord economic. Lech Kaczynski a criticat Moscova şi a declarat că se foloşeste de politica ei energetică pentru a şantaja Europa.

Lasă un comentariu