Vezi aici cine a schimbat doar sigla şi cine a cucerit Everestul politicii moldoveneşti

Embed:

Dorinţa de putere. Este ceea ce îşi doreşte orice politician. Unii cred că "traseismul politic" este o soluţie pentru a pune mâna pe pârghiile puterii. Se întâmplă cazuri când astfel de politicieni ajung pe primele poziţii în listele electorale ale partidelor la care tocmai au aderat. Dar să nu uităm că mai e şi reversul medaliei: capătul listei sau chiar uitarea.

Primii au obţinut locuri în listele electorale traseiştii care au ajuns în fruntea noilor lor partide. În afară de liderul democraţilor, Marian Lupu, celebru în acest rol, primul loc în lista partidului "Moldova Unită" îl deţine Vladimir Ţurcan, iar la Partidul Republican - Andrei Stratan. Ambii sunt foşti candidaţi pe lista PCRM. Mai puţin norocos este fostul vicepreşedinte al Alianţei Moldova Noastră, actualmente liderul Mişcării "Acţiunea Europeană", Veaceslav Untilă. El se află pe locul 98 pe lista propriului partid, în timp ce la AMN era al doilea. Şi asta pentru că Mişcarea "Acţiunea Europeană" a decis să îşi întocmească listele în ordine alfabetică. Iurie Colesnic a avut mai mult noroc - el este pe locul 30 în lista "Acţiunii Europene". Deşi anul trecut, Colesnic a intrat în Parlament al şaselea pe lista AMN. În luna iulie, Ludmila Belcencova a devenit deputat PCRM, fiind a 37-a pe listă. Acum este a patra, doar că pe lista "Moldovei Unite". Nici Iurie Bolboceanu, fostul vicepreşedinte al social-democraţilor, nu ocupă ultimul loc - el se află pe poziţia a 12-a în lista Partidului Democrat.

În schimb, pe liste nu au fost incluşi dublul traseist - Valentin Guznac, spre exemplu. El a plecat de la comunişti la Moldova Unită, iar de acolo la democraţi. Cu toate acestea, numele lui Guznac nu apare pe lista PDM. De altfel, el nu apare nici pe lista altui partid, la fel ca şi Victor Stepaniuc - unul dintre fondatorii PCRM, care a fost o perioadă vicepreşedintele "Moldovei Unite".

loading...

Lasă un comentariu