Veteranii de război spun că-l vor da în judecată pe ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi

Embed:

Veteranii conflictului armat de la Nistru continuă să facă presiune pe ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi. De această dată, combatanții spun că-l vor da în judecată pentru defăimare, urmare a declaraţiei acestuia precum că Federaţia Rusă a oprit vărsările de sânge în 1992. Veteranii cer repetat demisia ministrului şi spun că, în caz contrar, vor protesta la uşa ministerului. Aureliu Ciocoi nu a comentat, deocamdată, acuzaţiile. 

Membrii mai multor asociaţii de veterani califică declaraţia recentă a ministrului Aureliu Ciocoi drept una abuzivă şi criminală. Şi asta pentru că, potrivit lor, în 1992, toate blindatele erau conduse de ofiţerii armatei a 14-a, iar sute de moldoveni au murit în urma gloanțelor trase de armata rusească.

"Asociaţia veteranilor şi alte asociaţii ale veteranilor de război intenţionează să-l dea în
judecată pe aşa-zisul Ciocoi. Noi o să procedăm cum procedează ucrainenii. Miniştrii care fac astfel de declaraţii denigratoare, o să-i prindem şi o să-i aruncăm în tomberoane cu gunoi", a menţionat Alexandru Banari, președintele Asociației "Justețe".

Veteranii mai spun că declaraţia ministrului Aureliu Ciocoi, potrivit căreia Federaţia Rusă a oprit vărsările de sânge în conflictul armat de la Nistru, este în favoarea regimului de la Kremlin şi a fost făcută la indicaţia preşedintelui Igor Dodon.

"Ştiţi deja că în fiecare de luni la Preşedinţie se strânge o troică. Slugoiul acesta de Ciocoi a primit indicaţii de la troica ce să spună. Un ministru de Externe nu poate să facă astfel de declaraţii un ministru, doar dacă nu este slugoiul cuiva", a precizat Anatolie Petrici, președintele Asociației "Sirius".

"Ei vor să provoace cu orice preţ un război civil pentru intervenţia trupelor imperiale ruseşti. Înspre asta merg. Noi suntem foarte atenţi, cumpătaţi, având şi cărunteţe, nu ne dăm provocaţi, însă veghem permanent", a declarat Teodor Bodrug, veteran.

Veteranii afirmă că vor să iniţieze procedura privind declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.

Solicitat de postul nostru de televiziune, ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, nu a răspuns la telefon pentru a oferi o reacţie la acuzaţiile veteranilor. Serviciul de presă al instituţiei ne-a spus să transmitem o solicitare oficială pentru a obţine un comentariu, însă, deocamdată, scrisoare noastră a rămas fără răspuns.

Anterior, Aureliu Ciocoi ne-a declarat că nu-şi va da demisia şi că, de fapt, declaraţia sa a fost înţeleasă greşit.

În context, premierul Ion Chicu a recomandat miniştrilor să se abţină de la declaraţii, dar să se axeze pe fapte. Nici şeful statului, Igor Dodon nu a comentat acuzaţiile aduse de veteranii de război. Sâmbătă, câteva sute de veterani au protestat în faţa Ministerului de Externe şi au cerut demisia lui Aureliu Ciocoi.

loading...

Lasă un comentariu