Veterani ai războiului de la Nistru au participat la un marş al păcii în Corjova

Embed:

Zeci de veterani ai războiului de la Nistru au participat astăzi la un marş al păcii prin satul Corjova, raionul Dubăsari. Ei au depus coroane de flori în locurile unde şi-au pierdut camarazii în lupte, iar preotul din localitate a oficiat un parastas.

Evenimentul a fost urmărit cu atenţie de către structurile de forţă din stânga Nistrului.

Vlad Sârghi a luptat în 1992 din prima până în ultima zi. Bărbatul a suferit o contuzie şi a fost la un pas de moarte.

Nici acum nu-şi poate stăpâni emoţiile, când îşi aminteşte de acele evenimente: "Am oplecat la război cu părul negru, dar am venit cu părul sur, dar m-a păzit Dumnezeu"

"Nu am mai fost pe aici din 1992 şi am venit să-i comemorez pe cei căzuţi, au murit vreo 300 de oameni, dar câţi mai sunt în Nistru nu se ştie. Separatiştii ucideau băieţi, fete, intaru în curţile familiilor şi-i ucideau pe toţi. Suntem ca şi străini aici, vedeţi cum ne urmăreşte miliţia. Se tem că le vom fura ceva?"

Reprezentanţii structurilor de forță din stânga Nistrului i-au supravegheat pe veterani. Ei au adus şi o autospecială pentru transportarea deţinuţilor. Asta deşi Corjova se află sub jurisdicţia Chişinăului.

"Erau prea mulţi angajaţi ai miliţiei, KGB-ului şi ai altor structuri din regiunea transnistreană, iar asta ne influenţa moral şi psihologic", a spus membrul Comisiei Unificate de Control (CUC) Eduard Bumbac.

Mai mult, angajaţii securităţii de la Tiraspol au încercat să-i convingă pe unii veterani să nu participe la evenimentul de comemorare.

"Structurile de securitate din regiunea transnistreană, aşa-numitul KGB, au întreprins tentative de a speria sătenii din Corjova, în special pe participanţii evenimentelor din 1992 года, dar majoritatea veteranilor au demonstrat curaj", a explicat fostul combatant Valeriu Miţul.

"Am luptat, am vrut ca satul nostru să se afle sub jurisdicţia Republicii Moldova nu doar de jure, dar şi de facto, dar am fost trădaţi. Au trecut atâţia ani, dar aşa şi nu mă pot deprinde că aici sunt prezente structurile neconstiţionale ale raionului Dubăsari", a spus preşedintele Asociaţiei Veteranilor din satul Corjova, Valeriu Caimacan. 

Despre luptele sângeroase diun anul '92 mărturisesc nu doar participanţii, dar şi unele clădiri. De exemplu, liceul "M. Eminescu" din Corjova mai poartă urme de gloanţe şi proiectile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu