VEŞTI BUNE pentru Moldova privind economia ţării. Obiectivele Ministerului Economiei

Embed:

Asigurarea unei creşteri economice record, atragerea investiţiilor străine, dar şi susţinerea afacerilor proprii, inclusiv în sate. Sunt unele dintre obiectivele Ministerului Economiei pentru anul 2017, prezentate astăzi de vicepremierul Octavian Calmîc. 

Potrivit prognozelor, creşterea economică, în acest an, ar putea să ajungă la nivelul record de 6,5 la sută, susţinută de evoluţii pozitive în agricultură, industrie şi servicii. Cu 30 la sută, adică până la peste 250 milioane de dolari, urmează să crească şi investiţiile străine.

Printre acestea se numără investiții în Zone Economice Libere, care vor ajunge la aproape 86 de milioane de dolari.

Totodată, pentru sectorul energetic sunt preconizate 200 milioane de lei. Evoluţii pozitive vor fi înregistrate şi în ceea ce priveşte accesul mărfurilor moldoveneşti pe pieţele externe. Prin urmare, exporturile ar putea să crească până la nivelul de cca 2,3 miliarde de dolari, cu 10 la sută comparativ cu 2016.

Acest fapt va fi posibil şi ca urmare a extinderii parteneriatelor comercial-economic prin implementarea Acordului de Asociere cu UE.

Ministerul Economiei mizează şi pe încheierea negocierilor pentru comerţ liber cu Egipt și China, dar şi restabilirea relaţiilor cu ţările CSI, în special cu Rusia.

"Eliminarea taxelor vamale, aplicate de Federația Rusă pentru 19 de mărfuri care afectează peste 85% din comerțul nostru exterior cu ei. Sperăm că acestea vor fi eliminate pe deplin sau parțial în anul curent", a spus ministrul Economiei, Octavian Calmîc. 

Dezvoltarea mediului de afaceri, inclusiv în sate, este o altă prioritate a Ministerului.

"Ne propunem să lansăm campania "Restart Satul Național". De fapt, în scurt timp împreună cu colegii de la Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii va fi lansată această campanie. Sigur, aici vorbim de implementarea mai multor programe de dezvoltare", a spus Calmîc. 

De asemenea, Uniunea Europeană ar putea acredita laboratoarele din Republica Moldova care eliberează certificatele de export.

"Va fi investigat sau evaluat procesul de supraveghere întregului sistem de calitate din Republica Moldova. Asta ne dă dreptul ca ulterior să lansăm negocieri de acordul privind recunoaștere conformității, asta înseamnă că noi vom evita dublă certificare", a declarat ministrul Economiei. 

De asemenea, potrivit Ministerului Economiei, în anul 2017 vor fi organizate cel puțin trei runde de privatizări. Lista proprietăților publice care vor fi scoase la vânzare urmează să fie definitivată de experți naționali.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu