Veşti bune pentru Grecia: Liderii UE vor ca ţara să rămână în Zona Euro

Embed:

Uniunea Europeană are nevoie urgent de relansare economică, iar Grecia trebuie să rămână în Zona Euro. Asta au decis liderii UE reuniţi în cadrul celui de-al 18-lea summit dedicat crizei datoriilor din Europa, de această dată unul informal.

Liderii europeni, reuniţi la Bruxelles, au reiterat că vor ca Grecia să rămână în Zona Euro, doar dacă statul elen îşi va respecta angajamentele asumate.

"Vrem ca Grecia să rămână în Zona Euro, însă insistăm ca ţara să îşi respecte angajamentele asumate, astfel încât memorandumul semnat să fie dus la bun sfârşit", a declarat Angela Merkel.

"Ne dorim ca Grecia să rămână în Zona Euro. Zona Euro a dat deja dovadă de solidaritate după ce a deblocat, împreună cu FMI, aproape 150 de miliarde de euro pentru susţinerea financiară a Greciei, începând cu 2010", a menţionat preşedintele UE, Herman van Rompuy.

Un subiect de dispută în cadrul summitului a fost cel legat de euro-obligaţiuni. În timp ce preşedintele Franţei, Francois Hollande, susţine emiterea de eurobonduri comune pentru finanţarea anumitor proiecte de infrastructură, cancelarul german, Angela Merkel, spune că această măsură ar încălca tratatele Uniunii Europene.

"Respect părerea Angelei Merkel când spune că eurobondurile nu sunt un instrument de creştere economică. Este însă o modalitate care, în anumite condiţii, ar putea duce la creştere", a spus Francois Hollande.

Propunerea lui Hollande a fost susţinută de mai multe ţări, inclusiv de Statele Unite şi Italia. Măsuri concrete însă vor fi luate abia în cadrul următoarei reuniuni a liderilor europeni, care va avea loc la sfârşitul lunii iunie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu