Veşti bune de la Bruxelles: Republica Moldova a câştigat un important premiu european

Proiectul "Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul", promovat de instituţii publice din Republica Moldova, printre care Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, a primit un important premiu european.

Azi, Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat 28 de câştigători ai premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural / Premiul Europa Nostra în domeniul patrimoniului, pentru 2015. Cei 28 de premianţi au fost selectaţi din 263 de pretendenţi. 

Şapte din 28 vor primi câte 10 mii de euro pentru a-şi continua activităţile. Toţi câştigătorii primesc o placă sau un trofeu.

Scopul proiectului "Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul" este încurajarea unei atitudini civice faţă de patrimoniul istorico-cultural şi dezvoltarea unui profil al potenţialului vizitator al monumentelor din Moldova.

Premiul UE pentru Patrimoniu Cultural / Premiile Europa Nostra a fost lansat în 2002 de către Comisia Europeană în parteneriat cu Europa Nostra. Premiul celebrează şi promovează cele mai bune practice legate de conservarea, managementul, cercetarea, educarea şi comunicarea în domeniul patrimoniului.

Premiile sunt acordate câştigătorilor în cadrul unui eveniment major, găzduit în fiecare an de câte un oraş European. Ceremonia din 2015 va avea loc la Oslo şi este parte a Congresului European al Patrimoniului ce are loc în capitala norvegiană (10-14 iunie).

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu