Veste rea pentru fumători: Din 1 ianuarie, un pachet de ţigări cu filtru costă cu patru lei mai mult

Embed:

Fumatul bate tot mai mult la buzunar.  În urma majorării accizelor, din 1 ianuarie, un pachet de ţigări cu filtru costă cu patru lei mai mult. Preţul minim a ajuns de la 21 până la 25 de lei. În cazul celor fără filtru, majorarea este de cinci lei. 

Specialiştii avertizează că preţurile vor creşte în fiecare an.

"Nu au crescut atât de mult: cu 70 de lei la o mie de ţigări cu filtru. Dacă comparăm cu anul 2018 în total constituie 610 lei la o mie de ţigări. La cele fără filtru 200 de lei la mia de ţigări. Deci este o diferenţă de trei ori."

În timp ce uniii moldoveni spun că vor continua să fumeze indiferent de preţ, alţii susţin că ţigările mai scumpe îi vor motiva să scape de acest viciu.

"Eu oricum o să fumez, nu am de gând să las. Cei care fumează, o să fumeze şi în continuare."

Unii fumătorii scot lunar din buzunar aproape 2.000 de lei.

Vânzătorii de ţigări spun că preţul majorat nu îi sperie pe fumători.

"Oricum cumpără chiar dacă sunt mai scumpe. Mai vin de peste hotare şi fac comparaţie că la noi sunt ieftine, da acolo sunt scumpe. "

Mai mult, din acest an, legea prevede clar că vânzarea produselor de tutungerie în gheretele din preajma instituţiilor de învăţământ este interzisă.

"Sunt aplicate restricţiile de ţin de distanţa de 200 de metri de la gheretele şi chioșcurile care comercializează tutun se are în vedere acele locuri de comerţ cu o suprafaţă mai mică de 20 de metri pătraţi. Ei pot să rămână în acelaşi loc, dar să nu vândă ţigări", a spus responsabilul de Legea Controlului Tutunului ANSP, Ion Şalaru.

Din septembrie 2015, este în vigoare Legea antifumat. Atunci, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, 27 la sută din cetăţeni erau fumători. După doi ani de implementare a legii, numărul acestora a scăzut cu aproape două procente. Datele Agenţiei arată că, anual, din cauza bolilor provocate de fumat, mor aproape 5 000 de moldoveni, ceea ce reprezintă 12 la sută din totalul decesurilor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu