Veste proastă de la apicultori. În acest an vom avea mai puţină miere

Embed:

Românii şi italienii sunt cei mai înrăiţi consumatori de miere moldovenească. În 2016, aproape jumătate din mierea exportată a ajuns peste Prut şi în Italia.

Producătorii autohtoni spun că cei mai puțini interesați de mierea noastră sunt americanii și arabii. Totodată, apicultorii susţin că în acest an, va fi produsă mai puţină miere.

Nicanor Negru este un tânăr apicultor din satul Costești, raionul Ialoveni. Prisăcarul și-a început afacerea acum trei ani, când a cumpărat o sută de familii de albine, iar astăzi, are aproximativ 600. O bună parte din mierea pe care o produce, ajunge peste hotare.

"Anul trecut am reușit să exportăm peste o sută de tone de miere la vrac. Mierea moldovenească se vinde cel mai bine în Uniunea Europeană, deci în țări precum Italia, Germania și Franța", a declarat apicultorul Nicanor Negru. 

Înainte să ajungă pe rafturile magazinelor din Uniunea Europeană, produsul moldovenesc trece printr-o serie de proceduri. După ce este prelucrată şi îmbuteliată, mierea este supusă unor teste de laborator, obligatorii pentru export.

Tânărul afirmă că în acest an, se aşteaptă la o cantitate mai mică de miere cu aproape 30 la sută.

"Anul trecut am recoltat în jur de zece tone de miere și am obținut și familii de albine noi. Ce ține de mierea de salcâm, anul acesta în urma condițiilor meteorologice nefavorabile, a ninsorilor anume, salcâmul a fost parțial afectat pe teritoriu", a spus Nicanor Negru. 

97 la sută din cantitatea de miere produsă anul trecut în ţara noastră a fost exportată în peste 20 de ţări.

Valoarea totală a exporturilor a depăşit suma de 8,8 milioane de dolari. În magazinele italiene au ajuns 633 de tone de miere.

Germania a importat 536 de tone, iar Franţa 336.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu