VESTE BUNĂ! Zeci de companii moldovenești pot exporta fructe în Federația Rusă

Embed:

Serviciul federal veterinar şi fito-sanitar al Rusiei a anunţat că a autorizat importul de fructe din ţara noastră pentru aproximativ 50 de companii. Decizia a fost luată după ce controalele au demonstrat că producţia din Moldova corespunde standardelor de calitate.

Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor din ţara noastră urmează să supravegheze exporturile de fructe, pentru a nu admite exporturi de produse necalitative. Exporturile pot începe din 21 septembrie. Autorizarea vizează mere, pere, gutui, caise nectarine, cireşe, vişine şi prune.

"Deocamdată oficial nu am primit nimic. Urmează să fim informați pe căile oficiale. Fiecare exportator care se conformă cerințelor fitosanitare ar trebui să exporte produsele din Republica Moldova. Nu putem să facem o delimitare a exportatorilor din Moldova și a celor din autonomia găgăuză. Nu cunoaștem care a fost metoda de selectare a companiilor", a declarat ministrul Agriculturii, Ion Sula.

EMBARGO, dar nu pentru toţi: Rusia permite importul vinului produs de CINCI COMPANII din Moldova

Preşedintele Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe din Moldova, Iurie Fală, a afirmat că firmele din asociaţie sunt permanent gata să reia exportul.

El s-a declarat totuşi surprins să afle că unele companii care au făcut investiţii substanţiale în sporirarea calităţii nu au fost incluse în lista Rosselhoznadzor. "Nu înţelegem criteriile după care au fost selectate companiile şi acest lucru poate lăsa loc pentru acţiuni de corupţie".

Iurie Fală a spus că ridicarea restricţiilor va înviora exportul de fricte, dar în acest an se aşteaptă "o roadă mai mică din motive obiective, economice şi climatice".

La rândul său, directorul interimar alAgenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Grigore Procescu, a relatat că instituţia a depus eforturi pentru a spori calitatea frcutelor şi legumelor moldoveneşti, cerând de la fermieri să informeze despre agenţii chimici cu care tratează plantele.  

Şi liderul formaţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi a comentat pe o reţea de socializare decizia Rosselhoznadzor de a scoate embargoul.

"Felicit toţi producătorii de fructe cu acest eveniment pozitiv. Nu veţi mai fi şantajaţi şi nu vă vor mai obliga să daţi la procesare merele şi alte fructe", a spus politicianul pe Facebook.

PUBLIKA.MD reaminteşte că Rosselhoznadzor a pus embargou în vara anului 2014 la mai multe produse agroalimentare din Republica Moldova, iar din vara anului curent a permis mai multor firme moldoveneşti să importe fructe şi legume. 

DECIS! Federaţia Rusă scoate parţial embargoul pentru merele din Moldova

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu