VESTE BUNĂ! Tarifele de roaming dintre Moldova și Belarus ar putea fi eliminate

Embed:

Tarifele de roaming dintre Moldova şi Belarus ar putea fi anulate. Anunţul a fost făcut de premierul Pavel Filip, după ce s-a întâlnit cu preşedintele Alexandr Lukaşenko. Întrevederea a avut loc în cadrul celei de-a treia zi a vizitei prim-ministrului moldovean la Minsk.

"Am convenit ca pe platforma Comisiei Interguvernamentale să discute posibilitatea excluderii tarifelor de roaming între Republica Moldova şi Republica Belarus. A fost salutată această iniţiativă. Ulterior, colegii trebuie să vină cu soluţii", a spus Pavel Filip, premier.

Totodată, Pavel Filip a discutat şi despre creşterea exportului de vin îmbuteliat spre Belarus.

"Până acum marea majoritate a exportului este vinul neîmbuteliat, care ulterior se îmbuteliază aici la fabricile din Belarus, dar mai puţin se fac importuri de vinuri în sticle. Am identificat, care sunt posibilităţile, am identificat şi toate elementele pentru a pune aplicare şi a avea rezultate în acest sens", a spus Pavel Filip, premier.

Totodată, oamenii de afaceri de acolo şi-au manifestat interesul să participe la reparația drumurilor din Moldova, iar Banca de Dezvoltare a Belarusului ar putea credita aceste proiecte.

"Relaţiile bilaterale între Moldova şi Republica Belarus au fost discutate aici la Palatul Independenţei, reşedinţa liderului de la Minsk. Alexandr Lukaşenko a declarat că ţara sa este interesată de dezvoltarea relaţiilor cu Moldova şi valorificarea potenţialului economic".

"Ne dorim ca relaţiile dintre Belarus şi Moldova să fie completate treptat de noi colaborări în diferite domenii. Suntem mereu deschişi în acest scop şi colaborăm cu Republica Moldova. Fiecare proiect este rentabil pentru ţara voastră, dar şi pentru Belarus", a spus Alexandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului.

Pavel Filip a fost însoţit de ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici.

"Avem un target să ajungem la o cifră de cinci sute de milioane relaţiile economice între ambele state. Un alt aspect important este experienţa lor de a construi de exemplu lifturi şi maşini şi am zis că-i vom ajuta să-şi găsească parteneri, astfel încât să putem în Republica Moldova să le instalăm, asamblăm şi să le vindem", a spus Chiril Gaburic, ministrul Economiei.

La Minsk a fost şi ministrul Agriculturii. Nicolae Ciubuc a vizitat mai multe ferme de bovine, întrucât acum se poartă negocieri pentru deschiderea unui complex de acest fel şi în ţara noastră.

"Proiect care ar cuprinde construcţia unui complex pentru creşterea a peste o mie de capete de bovine ce presupune investiţii în infrastructură, animale. Ceea ce va contribui esenţial la dezvoltarea acestui sector, la deschiderea noilor locuri de muncă, la diversificarea producţiei", a spus Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii. 

Miercuri Pavel Filip a vizitat fabrica MAZ. Şeful Guvernului a discutat cu directorul întreprinderii despre posibilitatea creării la Chişinău a unei întreprinderi mixte de asamblare a autobuzelor.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Republica Moldova și Republica Belarus ar putea renunța la tarifele de roaming, au decis astăzi premierul Pavel Filip și președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko. Subiectul urmează să fie discutat pe platforma Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare comercial-economică.

Pavel Filip și Alexandr Lukașenko au vorbit despre relațiile dintre cele două țări, menționând în special lansarea rutei directe Chișinău-Minsk, care va impulsiona schimburile comerciale și turismul. Oficialii consideră că această cursă va fi rentabilă. De asemenea, cei doi oficiali au examinat posibilitatea deschiderii la Chișinău a unei întreprinderi de asamblare a autobuzelor electrice și a extinderii proiectului care vizează asamblarea troleibuzelor.

Producătorii moldoveni de vinuri ar putea exporta mai mult pe piața belarusă. Pavel Filip și Alexandr Lukașenko au discutat și despre majorarea cotelor de export pentru vinurile moldovenești îmbuteliate. De asemenea, la Minsk ar putea fi inaugurată o Casă de Comerț a Republicii Moldova, care să promoveze vinurile noastre.

Antreprenorii belaruși s-au arătat interesați să participe și la reparația drumurilor din țara noastră, iar Banca de Dezvoltare a Belarusului ar putea credita realizarea acestor proiecte de infrastructură.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu