Veste bună: Țara noastră poate cumpăra gaz cu 16% mai ieftin

Embed:

Republica Moldova ar putea cumpăra gaze naturale din Uniunea Europeană cu 16 la sută mai ieftin decât de la Gazprom. Oferta publică a fost făcută de șeful companiei care se ocupă de transportarea gazului pe teritoriul Ucrainei, Serghei Makogon. Acesta a menționat că prețurile la gazele naturale au scăzut în hub-urile europene, așa că țara noastră ar putea folosi infrastructura ucraineană pentru a face economii.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Makogon scrie că acordurile inter-operoționalitate la frontieră, semnate la sfârșitul lunii decembrie în locul contractului de tranzit din 2009, ar permite statelor vecine să folosească infrastructura Ucrainei pentru a achiziționa gaze din UE.

De exemplu, scrie acesta, Republica Moldova cumpără gaze de la Gazprom cu 174 de dolari. Dacă ar lua gaze din UE cu livrare prin Ucraina, prețul acestora la intrarea în Republica Moldova va fi de 146 de dolari. Va fi o economie de aproximativ 28 de dolari sau minus 16%, conchide Makogon.

Expertul economic, Veaceslav Ioniţă, susţine, însă, că Gazprom va împiedica Republica Moldova să aplice o astfel de schemă.

"Noi nu avem reguli pe piaţă aşa cum a spus Uniunea Europeană. Cineva produce, cineva stochează, cineva vinde şi cineva transportă. Dacă am avea o astfel de regulă atunci toată lumea ar putea face orice exerciţiu. Acum nu uităm că este Gazpromul care poate încurca să faci orice exerciţiu care vrei tu", a spus expertul economic, Veaceslav Ioniţă.

La sfârșitul anului trecut, Operatorul sistemul de transportare a gazelor din Ucraina, „Moldovatransgaz” și SA „Moldovagaz” au semnat un acord tehnic de colaborare, în conformitate cu normele europene.

loading...

Lasă un comentariu