Veste bună: SUA ar putea să renunţe la vize pentru cetăţenii români

Congresul american dezbate, la solicitarea preşedintelui SUA, Barack Obama, o nouă lege privind programul Visa Waiver, care ar putea permite României să fie inclusă în lista statelor ai căror cetăţeni nu au nevoie de viză de intrare în SUA, cu condiţia ca rata de refuz a vizelor să fie de sub 10%. Anunţul a fost făcut de către reprezentanţii Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, în cadrul unei întâlniri cu eurodeputatul român Ioan Enciu, raportor al Parlamentului European pentru pachetul legislativ privind frontierele Schengen (Pachetul "Smart Borders"), scrie capital.ro.

Precizările oficialilor americani au fost făcute după ce europarlamentarul român a abordat problema eliminării vizelor de călătorie pentru cetăţenii români, care vor să ajungă în SUA. Oficialul român a declarat că, în lipsa unei astfel de măsuri din partea Guvernului SUA, Uniunea Europeană se va vedea obligată să impună şi ea vizele de călătorie pentru cetăţenii americani care vin în UE. Acest lucru va fi posibil în cazul în care amendamentul la mecanismul european de reciprocitate a vizelor co-iniţiat de Ioan Enciu va fi acceptat şi de către Consiliu.

Întâlnirea a prilejuit discuţii şi despre modelul american de gestionare a frontierelor. Reprezentanţii Guvernului SUA au subliniat, cu această ocazie, că statul nord-american ar putea introduce, în viitorul apropiat, un program prin care toţi cetăţenii europeni să aibă acces la un sistem simplificat de trecere a frontierelor, bazat pe porţi automate. De asemenea, aceştia au adus în discuţie modele de bune practici folosite de SUA, atât în ceea ce priveşte facilitarea trecerilor frontierelor, cât şi sisteme de înregistrare a căilor de acces. 

Ioan Enciu a arătat, la rândul său, că modele de bune practici, precum cele americane, ar putea fi luate în considerare în raportul său privind Programul European de Înregistrare a Călătorilor pe care urmează să îl prezinte Parlamentului European.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu