VESTE BUNĂ! Statul vrea să susţină industria cinematografică

Embed:
Statul vrea să susţină industria cinematografică. 25 la sută din suma cheltuielilor pentru producții ar urma să fie rambursată investitorilor, potrivit unui proiect de lege dezbătut la comisia parlamentară cultură. De aceşti bani vor beneficia producătorii de filme artistice de lung și scurt metraj, filme animate şi documentare, seriale, videoclipuri şi emisiuni TV.

"Este o schemă de investiţii, aprobată şi implementată în peste 40 de ţări. Are drept scop rambursarea anumitor categorii de cheltuieli produselor de film şi a operelor audiovizuale. Vizează atât industria de film, cât şi industria TV", a spus preşedintele grupului de lucru, Dumitru Ţîra.

Cineaștii susţin că proiectul de lege încurajează dezvoltarea acestui sector.

"La noi va creşte potenţialul cinematografic, creşte calitatea cinematografiei, intră în cinematografie cineaşti de alt nivel profesional. Coproducțiile internaţionale mai aduc şi relaţii colegiale", a spus regizorul, Valeriu Jereghi.

"Legea respectivă este o mare oportunitate pentru sector, oportunitate de a se dezvolta, pentru ca presupune posibilitate în care investiţiile din afara vin aici şi produc filme sau produse de televiziune aici, pe teritoriul Republicii Moldova", a spus producătorul de filme, Anastasia Primov.

Deputaţii spun că documentul va acoperi lacunele din legislație.

"Până acum noi nu am avut un proiect de lege şi investitorii străini nu vin. Vedeţi ca aceasta industrie a cinematografiei la noi, din păcate, a regresat", a spus preşedintele Comisiei cultură, Vladimir Hotineanu.

Proiectul de lege urmează să fie examinat de Parlament.
loading...

Lasă un comentariu