Veste bună: Recolta de grâu de anul acesta o depăşeşte pe cea de anul trecut

Embed:

Recolta de grâu de anul acesta o depăşeşte pe cea de anul trecut. După ce aproape întreaga suprafaţă cultivată cu grâu a fost recoltată, productivitatea medie la hectar este de 3,31 tone, cu aproape 200 de kilograme mai mare faţă de anul trecut. 

Toamna trecută, peste 320 de mii de hectare din ţară au fost semănate cu grâu. Cea mai generoasă recoltă a fost obţinută şi în acest an în nordul ţării, unde s-au strâns în medie 4,10 tone de cereale la hectar. O cantitate mai mică au obţinut agricultorii din centrul şi din sudul ţării. Productivitatea medie în raioanele din aceste zone este de 3,16 respectiv 2,75 de tone la hectar.

Datele arată că, din cantitatea totală, 60 la sută este grâu alimentar, iar restul este grâu furajer.

Anul acesta, potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, cantitatea de grâu este de aproape un milion 300 de mii de tone de cereale, cu aproape 200 de mii de tone mai mult faţă de anul trecut. 

În raionul Căuşeni, recoltarea grâului de toamnă s-a încheiat acum o săptămână. În satul Cârnăţeni localnicii au organizat sărbătoarea "ultimul snop".

Agricultorii din localitate spun că au obţinut o recoltă bogată. Grâul a avut cantitatea necesară de apă şi căldură, iar boabele au o calitate ridicată.

"Avem sămânţă bună, anul acesta. Am ales, din tot ce am avut noi sămânţă, el undeva iese 55-60 de procente sămânţă să luăm din sută. Făina cred că o să fie de calitate superioară, că proteina avem la grâul ista alimentar", a spus agricultorul, Anatolie Burdujan.

Suprafaţa cultivată cu grâu depăşeşte o mie de hectare.

"În medie, am avut 3,2 pe gospodărie. Că am avut şi câmpuri şi mai slabe, unde îndeobşte nu a plouat. Până la trei tone dacă ieşi, ieşi cap în cap. După trei tone, poţi să te mai gândeşti să cumperi un utilaj nou, tehnică ceva. Noi întotdeauna suntem mulţumiţi", , a spus agricultorul, Anatolie Burdujan.

Specialiştii spun că principalul factor al recoltei bogate este vremea favorabilă.

"Condiţiile meteorologice din luna mai, iunie, au favorizat nespus de mult ridicarea acestei productivităţi la hectar. Pe măsură ce în luna mai a căzut o cantitate însemnată de precipitaţii, a favorizat o dezvoltare bună a culturilor", a spus şeful direcţiei MADRM, Vasile Șarban.

Sezonul secerişului se va încheia în cel mult o săptămână. Agricultorii care şi-au depozitat deja grâul pregătesc terenul pentru semănatul de toamnă.

Deşi recolta de grâu e mai mare decât anul trecut, reprezentanţii Ministerului Agriculturii susţin că preţul pâinii va rămâne neschimbat anul acesta.

loading...

Lasă un comentariu